Mieszam makaron z 3 składnikami, a moja rodzina szaleje. Ten szybki obiad mąż chwali jak żaden inny

Mieszam makaron z 3 składnikami, a moja rodzina szaleje. Ten szybki obiad mąż chwali jak żaden inny

Dodano: 
Makaron z tuńczykiem na talerzu
Makaron z tuńczykiem na talerzu Źródło:freepik/ autor: Freepik
Szybki makaron z tuńczykiem to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Będzie on idealny zarówno na obiad, jak i na sycącą kolację. Sprawdźcie, jak przygotować taki specjał.

Potrawy z makaronem to prawdziwe wybawienie dla osób poszukujących szybkich i prostych dań. Gotowanie makaronu wymaga tylko kilku podstawowych kroków, a efekt może być wyjątkowo smaczny. Co więcej, takie dania łatwo można dostosować do własnych upodobań, dodając swoje ulubione sosy, ale też warzywa czy mięso. Dodatkowo czas gotowania makaronu jest zazwyczaj krótki, dzięki czemu danie można zrobić nawet w ciągu kilkunastu minut. Możecie przyrządzić na przykład pyszny makaron z tuńczykiem. To potrawa, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale dzięki tuńczykowi także jest bogata w składniki odżywcze.

Jak zrobić szybki i prosty makaron z tuńczykiem? Niezawodny przepis

Dzięki swojej wszechstronności i łatwości przygotowania potrawy z makaronem są niezawodnym rozwiązaniem w ciągu tygodnia, gdy nie mamy czasu. Jedną z szybkich i prostych propozycji jest zrobienie makaronu z tuńczykiem. Będziecie potrzebować dosłownie kilku produktów. Większość z was nie będzie nawet musiała po nie wychodzić do sklepu.

Przepis: Makaron z tuńczykiem

Ten makaron jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i niesamowicie smaczny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu
  • 2 puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuNajpierw ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedźcie go.
  2. Smażenie cebuli i czosnkuPokrójcie cebulę w piórka i bardzo drobno posiekajcie ząbek czosnku (lub przeciśnijcie przez praskę). Następnie podsmażcie całość na odrobinie oleju. Doprawcie też odrobiną soli i pieprzu.
  3. Mieszanie składnikówDo cebuli i czosnku dodajcie rozdrobnionego tuńczyka (przesmażcie jeszcze przez moment). Całość wymieszajcie z makaronem. Gotowe danie możecie podawać z odrobiną natki pietruszki.

Do całości warto też dodać świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy bazylii – podkreśli to smak i aromat całej potrawy, sprawiając, że każdy kęs będzie rozkoszą dla podniebienia.

Do jakich potraw można jeszcze wykorzystać tuńczyka?

Tuńczyk jest bardzo wszechstronnym produktem, który można wykorzystać w różnego rodzaju potrawach. Można go dodawać do makaronów, kanapek, pizzy. Jest również idealnym składnikiem do przygotowywania dipów czy past kanapkowych, ponieważ nadaje im świetny smak, ale też odpowiednią konsystencję. Możecie przyrządzić też pyszną sałatkę z tuńczykiem. Co więcej, istnieje nawet dieta tuńczykowa, czyli niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, wysokobiałkowy plan odżywiania. Tuńczyk stanowi wartościowe uzupełnienie wielu potraw.

Inne pomysły na ekspresowy obiad z makaronem

Szybkie obiady z makaronem to świetne rozwiązanie na dni, kiedy czujemy ogromny głód, ale nasz czas jest ograniczony i nie możemy pozwolić sobie na spędzenie kilku godzin w kuchni. Jednym z prostych pomysłów jest przygotowanie makaronu z sosem pomidorowym i startym serem. Można również szybko zrobić makaron z pesto, dodając do niego orzechy włoskie i siekaną świeżą bazylię. Innym pomysłem jest makaron z warzywami, na przykład cukinią, papryką i pomidorami, podsmażonymi na oliwie z dodatkiem czosnku. Możecie postawić też na klasyczny makaron carbonara lub spaghetti aglio e olio.

Opcji na przyrządzenie obiadu, w którym to makaron odgrywa główną rolę, jest naprawdę bardzo dużo. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i smakami, wtedy będziecie mogli odkryć swoje ulubione połączenia.

Czytaj też:
Magda Gessler grzmi, że Polacy notorycznie popełniają ten błąd podczas robienia kotletów schabowych
Czytaj też:
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Ja robię z nich pyszne i szybkie placki. Poznaj mój przepis

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl