Nie masz czasu na gotowanie? Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem i makaronem

Nie masz czasu na gotowanie? Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem i makaronem

Dodano: 
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Sałatka z makaronem i tuńczykiem Źródło:Shutterstock
Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo to dobry pomysł na lunch czy kolację. Dzięki dużej ilości kolorowych warzyw i lekkiemu dressingowi z jogurtu naturalnego jest bardzo zdrowa i sycąca. Wystarczy tylko 20 minut i pyszny posiłek jest gotowy.

Sałatka z tuńczykiemmakaronem to zdrowy, zbilansowany posiłek. Makaron dostarcza dodających energii węglowodanów, a tuńczyk solidną porcję białka. Warzywa wzbogacają dietę w witaminy, mikroelementy oraz błonnik.

Makaron orzo

Jest to makaron, który w kształcie i wielkości, przypomina ziarenko ryżu lub jęczmienia. Dostępny jest w popularnych dyskontach i supermarketach. Jeśli jednak nie uda ci się go kupić, możesz go zastąpić innym rodzajem makaronu. Najlepiej sprawdzi się w tej roli drobny makaron – farfalle (kokardki), fusilli (świderki), czy conchigliette (muszelki). Możecie użyć jasnego makaronu albo pełnoziarnistego, który jest bardziej wyrazisty w smaku i zawiera więcej błonnika.

Tuńczyk

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce i na świecie. W 100 g tuńczyka z konserwy w sosie własnym jest tylko 100 kcal, a aż 24 g białka. Tuńczyk ma dużo mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż wołowina i inne rodzaje czerwonego mięsa. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Jeśli chcesz ograniczyć ich ilość w diecie, tuńczyk jest dobrą opcją – wskazują dietetycy. Zawiera wiele mikroelementów i witamin, m.in.: witaminę B6, niacynę i selen.

Wypróbuj przepis na sałatkę

Przepis: Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu orzo 250g
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • pęczek szczypiorku
  • sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaronMakaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź.
  2. Przygotuj składnikiPrzełóż do miski ostudzony makaron dodaj odsączoną kukurydzę i tuńczyka.
  3. Pokrój warzywaCebulę i ogórki pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do sałatki.
  4. Wymieszaj skladnikiCałość dokładnie wymieszaj dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i jogurt.rnWierzch posyp szczypiorkiem. Wstaw do lodówki.

Czytaj też:
Te produkty mogą poprawić jakość snu. Jedz je jak najczęściej
Czytaj też:
Ile kosztuje codzienne gotowanie? Sprawdzamy na przykładzie zupy

Opracowała:
Źródło: Przeslij przepis