Te minipankejki to deser idealny. Ucieszą się z niego nie tylko dzieci

Te minipankejki to deser idealny. Ucieszą się z niego nie tylko dzieci

Dodano: 
Minipankejki
Minipankejki Źródło:Canva/ blazhulia
Chcesz sprawić rodzinie przyjemność? Przygotuj pyszny, a zarazem pożywny deser. Minipankejki sprawdzą się idealnie. Świetnie smakują, a w dodatku nie wymagają wiele pracy.

Minipankejki to nie tylko świetna propozycja na deser, ale również śniadanie. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Co więcej, nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni, by je przygotować. Poradzą sobie z tym zadaniem nawet początkujący kucharze-amatorzy.

Jak zrobić minipankejki?

Minipankejki powinny być mięciutkie. Jak osiągnąć ten efekt? Sekret tkwi w wolnym smażeniu, najlepiej pod przykryciem. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie poszczególnych składników, na przykład przesianie mąki przed robieniem ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie tylko pozbywamy się ewentualnych grudek i zanieczyszczeń obecnych w mące, ale również napowietrzamy ją. W efekcie placuszki stają się lżejsze i bardziej puszyste.

Przepis: Minipankejki

To idealny pomysł na śniadanie lub deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
40

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 80 ml roztopionego masła lub oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • dowolne dodatki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMąkę przesiejcie do miski. Dodajcie do niej jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), proszek do pieczenia i pozostałe składniki. Miksujcie je na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawcie je na 15-30 minut.
  2. Smażenie placuszkówSmażcie placuszki na  bardzo niewielkiej ilości oleju (kilka kropel wystarczy) na bardzo małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię nakładajcie po jednej łyżeczce ciasta i smażcie do momentu aż wyrosną i zyskają rumiany kolor. Potem przełóżcie je na drugą stronę. Możecie też smażyć je pod przykryciem.
  3. Podawanie pankejkowOdsączcie placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Rada: Pamiętajcie, by nie smażyć placuszków zbyt szybko. Jeśli spędzą na patelni za mało czasu mogą okazać się surowe w środku.

Wskazówka: Po zrobieniu ciasta, odstawcie ja na 15-30 minut. Dzięki temu mąka napęcznieje, a masa zyska idealną konsystencję.

Z czym podawać minipankejki?

Minipankejki doskonale komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Możecie podawać je z dżemem, konfiturą lub sezonowymi owocami, na przykład truskawkami, bananami czy borówkami. Placuszki doskonale smakują też w połączeniu z syropem klonowym, miodem, cukrem pudrem albo sosem czekoladowym. A jeśli szukacie mniej standardowej opcji, sięgnijcie po twarożek, a następnie wymieszajcie go ze śmietanką i kawałkami ulubionych owoców.

Czytaj też:
Moje pancakes zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Robią furorę w moim domu
Czytaj też:
Moje naleśniki wychodzą puszyste i delikatne. Sekretem jest jeden nieoczywisty dodatek

Źródło: Odżywianie WPROST.pl