Minipankejki to nie tylko świetna propozycja na deser, ale również śniadanie. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Co więcej, nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni, by je przygotować. Poradzą sobie z tym zadaniem nawet początkujący kucharze-amatorzy.
Jak zrobić minipankejki?
Minipankejki powinny być mięciutkie. Jak osiągnąć ten efekt? Sekret tkwi w wolnym smażeniu, najlepiej pod przykryciem. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie poszczególnych składników, na przykład przesianie mąki przed robieniem ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie tylko pozbywamy się ewentualnych grudek i zanieczyszczeń obecnych w mące, ale również napowietrzamy ją. W efekcie placuszki stają się lżejsze i bardziej puszyste.
Przepis: Minipankejki
To idealny pomysł na śniadanie lub deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 40
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 80 ml roztopionego masła lub oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- dowolne dodatki
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaMąkę przesiejcie do miski. Dodajcie do niej jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), proszek do pieczenia i pozostałe składniki. Miksujcie je na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawcie je na 15-30 minut.
- Smażenie placuszkówSmażcie placuszki na bardzo niewielkiej ilości oleju (kilka kropel wystarczy) na bardzo małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię nakładajcie po jednej łyżeczce ciasta i smażcie do momentu aż wyrosną i zyskają rumiany kolor. Potem przełóżcie je na drugą stronę. Możecie też smażyć je pod przykryciem.
- Podawanie pankejkowOdsączcie placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Rada: Pamiętajcie, by nie smażyć placuszków zbyt szybko. Jeśli spędzą na patelni za mało czasu mogą okazać się surowe w środku.
Wskazówka: Po zrobieniu ciasta, odstawcie ja na 15-30 minut. Dzięki temu mąka napęcznieje, a masa zyska idealną konsystencję.
Z czym podawać minipankejki?
Minipankejki doskonale komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Możecie podawać je z dżemem, konfiturą lub sezonowymi owocami, na przykład truskawkami, bananami czy borówkami. Placuszki doskonale smakują też w połączeniu z syropem klonowym, miodem, cukrem pudrem albo sosem czekoladowym. A jeśli szukacie mniej standardowej opcji, sięgnijcie po twarożek, a następnie wymieszajcie go ze śmietanką i kawałkami ulubionych owoców.
Czytaj też:
Moje pancakes zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Robią furorę w moim domuCzytaj też:
Moje naleśniki wychodzą puszyste i delikatne. Sekretem jest jeden nieoczywisty dodatek