Bób to popularna roślina strączkowa o wielu cennych właściwościach. Zwykle gości na polskich stołach jako samodzielna przekąska. Wiele osób podaje ją z sosem na bazie koperku i masła klarowanego. Trzeba jednak podkreślić, że ten przysmak można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Ja robię z niego pastę do kanapek. Jest pyszna, a w dodatku banalnie prosta w przygotowaniu.
Jak ugotować bób?
Gotowanie bobu nie nastręczy wam żadnych trudności, jeśli będziecie przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętajcie, by najpierw zalać przysmak gorącą wodą. Powinien spędzić w tej „kąpieli” około dwóch godzin. Jego moczenie sprawi, że nie będzie powodował wzdęć oraz innych dolegliwości gastrycznych. Ważne, by wodę, w której moczył się bób, wylać i do gotowania wykorzystać czystą. Podobny efekt uzyskacie, jeśli wrzucicie do garnka z gotującym się bobem kilka gałązek kopru albo szczyptę kminku.
Jak długo gotować bób? Wszystko zależy od tego, z jakimi „okazami” macie do czynienia. „Starsze” wymagają dłuższej obróbki termicznej, „młodsze” zwykle nadają się do spożycia po około 4-5 minutach gotowania. Jeśli chcecie posolić bób, zróbcie to na samym końcu, na chwilę przed zdjęciem garnka z palnika. Możecie też wtedy pokusić się o jego posłodzenie. Dzięki temu zyska bardziej intensywny smak.
Jak zrobić pastę z bobu?
To banalnie proste zadanie. Poradzicie sobie z nim nawet jako początkujący kucharze, którzy nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy jedynie zmiksować młody bób z kilkoma składnikami. Pasta najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.
Przepis: Pasta z bobu
To idealny dodatek do kanapek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 400 g bobu
- 1 cytryna lub limonka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 listki mięty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotujcie bób do miękkości. Gdy wystygnie, obierzcie go ze skórki. Wyciśnijcie sok z połówki cytryny lub limonki.
- Robienie pastyObrany bób wrzućcie do kielicha blendera. Dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie wszystko na gładką masę.
- Podawanie pastyPastę najlepiej lekko schłodzić w lodówce przed podaniem. Możecie ją serwować z pieczywem, warzywami itp. Wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji.
Wskazówka: Pasta z bobu świetnie sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również nadzienie do wytrawnych naleśników, sos do makaronu albo dip do warzyw.
Rada: Jeśli nie zużyjecie całej pasty od razu, przełóżcie ją do szklanego, szczelnie zamykanego słoiczka i schowajcie do lodówki. Może w niej spędzić około 7 dni.
Jak urozmaicić pastę z bobu?
Przedstawiony wyżej przepis to podstawowa wersja receptury. Możecie ją dowolnie urozmaicać, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. Jeśli chcecie, by zyskała więcej charakteru, dodajcie do niej odrobinę chili. Dobrze sprawdzą się też suszone pomidory w oleju. Bób doskonale komponuje się również z awokado, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Poza tym tworzy świetny, choć nieoczywisty, duet z pastą tahini. Spróbujcie różnych połączeń smakowych i wybierzcie swoje ulubione zestawienie.
Czytaj też:
Mama zdradziła mi prosty trik na gotowanie bobu. Dzięki niemu jest jeszcze smaczniejszyCzytaj też:
Sięgnij po tego pogromcę tłuszczu i patrz, jak waga leci w dół. Kosztuje mniej niż 10 zł