Zrobiłam kotlety mielone z przepisu Makłowicza. Ten przepis zmienił zasady gry w mojej kuchni

Zrobiłam kotlety mielone z przepisu Makłowicza. Ten przepis zmienił zasady gry w mojej kuchni

Dodano: 
Kotlety mielone z purée
Kotlety mielone z purée Źródło: Tatiana Volgutova / Getty Images
Kotlety mielone to klasyk w polskiej kuchni. Wydawało mi się, że nie może ono już niczym zaskoczyć. Ostatnio natrafiłam jednak na przepis Roberta Makłowicza. Słynny kucharz robi mielone inaczej niż wszyscy, a efekt zachwyca smakiem.

Każdy kucharz ma swój patent na kotlety mielone. Przepis Roberta Makłowicza bije jednak na głowę wszystkie inne znane mi dotąd triki, choć słynny dziennikarz i krytyk kulinarny nie wykorzystuje żadnych wymyślnych składników. Sięga po sprawdzone, dobrze wszystkim znane produkty. Bez trudu znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym. Nie są drogie i nie obciążą zbyt mocno domowego budżetu.

Jak zrobić kotlety mielone według Makłowicza?

Tradycyjne mielone robi się na bazie wołowiny lub wieprzowiny. W recepturze Roberta Makłowicza ten składnik nie występuje. Pojawia się natomiast jego zdrowszy „zamiennik”, czyli mięso z indyka. W masie lądują również dwa niecodzienne dodatki – piana ubita z białek oraz żółtka utarte razem z masłem. Dzięki nim kotlety stają się niezwykle puszyste, delikatne, a zarazem soczyste. Zyskują też więcej smaku i aromatu.

Przepis: Kotlety mielone według Makłowicza

To świetny pomysł na sycący i szybki obiad. Przysmak rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 600 g filetu z indyka
  • 1 czerstwa pszenna bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBułkę namocz w mleku. Następnie odciśnij ją dobrze z nadmiaru płynu i zmiel razem z mięsem. Utrzyj żółtka z masłem i ubij pianem z białek. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówDo zmielonego mięsa i bułki dodaj pozostałe składniki. Najpierw żółtka utarte z masłem i posiekany koperek. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dorzuć pianę z  białek i bardzo delikatnie połącz wszystkie składniki. Uważaj, by piana nie opadła.
  3. Smażenie kotletówUformuj kotlety. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni i klarowanym maśle na rumiany kolor.

Wskazówka: Zamiast gotowej bułki tartej, wykorzystaj tę domowej roboty. Jej zrobienie nie wymaga dużo pracy. Poza tym jest znacznie zdrowsza. Jak ostrzega Bosacka, sklepowe produkty zawierają na ogół wiele zbędnych i szkodliwych składników, między innymi cukier, olej palmowy czy środek do przetwarzania mąki.

Rada: Do kotletów możesz dodać razową bułkę, zamiast pszennej, a koperek zamienić na natkę pietruszki lub kilka listków mięty.

W czym panierować kotlety mielone?

Kotlety mielone można panierować nie tylko w bułce tartej. Dobrze sprawdzą się również inne produkty na co dzień używane w kuchni. Warto wykorzystać na przykład płatki owsiane lub otręby. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować sięgnij po mniej klasyczną propozycję, czyli zmielone orzechy włoskie, pistacje lub migdały. Ciekawie smakują też kotlety obtoczone w siemieniu lnianym. Składnik ten możesz również dodać do mięsnej masy. Dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej sycąca.

Z czym podawać kotlety mielone?

Wybór dodatków zależy tak naprawdę wyłącznie od twoich potrzeb oraz preferencji smakowych. Mielone świetnie komponują się z ziemniaczanym purée. Taką opcję poleca Robert Makłowicz. Możesz też serwować je z ryżem ugotowanym na sypko, kaszą gryczaną lub samymi warzywami.

Czytaj też:
Jak szybko oczyścić kurki? Patent Bosackiej bije na głowę wszystkie inne triki
Czytaj też:
Kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler to hit. Nie spojrzysz już na zwykłe „klasyki”

Opracowała:
Źródło: maklowicz.pl