Kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler to hit. Nie spojrzysz już na zwykłe „klasyki”

Kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler to hit. Nie spojrzysz już na zwykłe „klasyki”

Dodano: 
Kotlety mielone po lwowsku
Kotlety mielone po lwowsku Źródło: robert6666 / Getty Images
Kotlety mielone to polski klasyk. Magda Gessler przygotowuje je jednak inaczej niż wszyscy. Sięga po stary przepis, który cieszył się dużą popularnością w przedwojennej Galicji. Przysmak w wydaniu znanej restauratorki zaskoczy niejednego mięsożercę.

Magda Gessler od lat ratuje polskie restauracji przed bankructwem. W „Kuchennych rewolucjach” dzieli się jednak nie tylko swoimi sposobami na prowadzenie gastronomicznego biznesu. Chętnie też pokazuje, jak przygotować różne, często zapomniane dania. W jednym z odcinków programu przedstawiła przepis na kotlety mielone po lwowsku. Ten przysmak to niecodzienne połączenie kilku łatwo dostępnych składników. Jeden z nich budzi spore zaskoczenie.

Jak zrobić kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler?

Kotlety mielone po lwowsku to prosty, ale niezwykle smaczny przysmak. Sekretem tego smakołyku jest masło klarowane. Tłuszcz wykorzystuje się nie tylko do smażenia. Dodaje się go również do mięsa. Ten zabieg sprawia, że masa staje się wilgotna i soczysta. Warto również wspomnieć o innym niecodziennym składniku, który zapewnia kotletom lepszy smak. Chodzi o starty żółty ser. Dzięki niemu mielone mają bardziej kremową, a zarazem zwartą konsystencję.

Przepis: Kotlety mielone po lwowsku według Magdy Gessler

Przysmak w wydaniu znanej restauratorki zaskakuje smakiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 300 g sera żółtego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNamocz bułkę w wodzie lub mleku. Zetrzyj ser na tarce.
  2. Robienie masy na kotletyPołącz mięso z żółtkami, żółtym serem, masłem klarowanym i namoczoną bułką. Wcześniej odciśnij ją z nadmiaru płynu. Wymieszaj całość i dopraw przyprawami wedle uznania.
  3. Formowanie i panierowanie kotletówZ powstałej masy uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Dociśnij ją lekko, by dobrze przylegała. Możesz też sięgnąć po klasyczny sposób panierowania z wykorzystaniem mąki i roztrzepanych jajek.
  4. Smażenie kotletówKotlety smaż na klarowanym maśle do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Jaki ser dodać do kotletów po lwowsku?

Wybór sera zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji. Dobrze sprawdzi się między innymi gouda lub edamski. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, sięgnij po cheddar. Ciekawym rozwiązaniem jest również dodanie do kotletów emmentalera, który ma orzechowy, lekko słodki posmak. Jeżeli lubisz eksperymentować i urozmaicać klasyczne przepisy, wymieszaj ser żółty z niewielką ilością mozzarelli.

Z czym podawać kotlety mielone po lwowsku?

Kotlety mielone po lwowsku można podawać z wieloma różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami, ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą gryczaną. Warto serwować je również w towarzystwie sałatki z warzyw, na przykład mizerii czy marchewki z groszkiem.

Czytaj też:
Do mięsa na kotlety mielone dodaję tanie warzywo. Są zdrowsze i bajecznie soczyste
Czytaj też:
Moje kotlety mielone nigdy nie były tak soczyste i aromatyczne. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Opracowała:
Źródło: Kuchenne Rewolucje/Magda Gessler