Ewa Wachowicz od lat zdradza Polakom sekrety rodzimej oraz międzynarodowej kuchni. Prowadzi programy kulinarne, ma własną restaurację i wielokrotnie oceniała popisy początkujących kucharzy w „Top Chefie”. Jest też bardzo aktywna w sieci. Chętnie dzieli się z obserwatorami przepisami na różne potrawy, przekąski i dodatki. Jedne są klasyczne, a inne bardziej nowoczesne. Do tej drugiej kategorii z pewnością zalicza się receptura na mizerię. Znana restauratorka zrywa w niej z utartą tradycją. Rezygnuje ze śmietany i jogurtu. Sięga natomiast po inny mniej oczywisty składnik.
Jak zrobić mizerię według Ewy Wachowicz?
W składzie mizerii Ewy Wachowicz nie ma śmietany, jogurtu czy innego nabiału. Jest za to cukier puder i sok z cytryny i koperek. Całość tworzy z ogórkami bardzo ciekawą i smaczną kompozycję. Sałatka w wykonaniu znanej restauratorki jest lżejsza niż jej klasyczny odpowiednik. Zawiera też znacznie mniej kalorii. Mogą po nią śmiało sięgać osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Nie muszą się obawiać, że ten obiadowy dodatek pójdzie im w boczki. Ogórki to jedne z najmniej kalorycznych warzyw (100 gramów dostarcza zaledwie 14 kcal).
Przepis: Mizeria według Ewy Wachowicz
Sałatka jest lekka i dietetyczna. Świetnie smakuje, a poza tym ma niewiele kalorii.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 duże zielone ogórki
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- pęczek koperku
- szczypta cukru pudru
- szczypta soli
- pieprz (czarny i czerwony)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywUmyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Posyp je solą i odstaw na 10 minut. Potem odciśnij je z nadmiaru wody. Posiekaj koperek.
- Łączenie składnikówBezpośrednio przed podaniem polej ogórki sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Dodaj też koperek i przyprawy. Wymieszaj całość.
Wskazówka: Koperek możesz zastąpić posiekanymi listkami mięty, a sok z cytryny, ekstraktem z limonki. Dzięki tym zmianom mizeria zyska bardziej orzeźwiający smak.
Rada: Po pokrojeniu ogórków posól je i odstaw na kilka minut, a gdy warzywa „puszczą” wodę, odlej nadmiar płynu. Dzięki temu mizeria nie będzie wodnista.
Inne odsłony klasycznej mizerii
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i przełamywać utarte kulinarne schematy, z pewnością przypadną ci do gustu również inne mniej klasyczne odsłony klasycznej mizerii. Zwróć uwagę między innymi na japońską wersję sałatki z zielonych ogórków. Wyjątkowego charakteru nadaje jej sos sojowy połączony z olejem sezamowym, czarnym i białym sezamem, a także szczyptą cukru.
Czytaj też:
Ewa Wachowicz robi leczo inaczej niż wszyscy. Jedna mała zmiana daje wielki efektCzytaj też:
Ewa Wachowicz oburzona zachowaniem Polaków. „Możemy się nawet pokłócić”