Na co dzień wiele osób żyje w ciągłym biegu, a przez to brakuje czasu na przygotowanie wartościowych posiłków. W efekcie gotowanie schodzi wtedy na dalszy plan, a my wybieramy niezdrowe „gotowce”, wydajemy sporo pieniędzy na zamawiane jedzenie albo sięgamy po szybkie kanapki, które jednak są mało wartościowym posiłkiem. Okazuje się, że wcale nie musi tak być – obiad może być szybki, tani, a do tego naprawdę zdrowy.
Jak zrobić szybki obiad z Biedronki? Prosty przepis
Dietetyczka Kinga Wysocka opublikowała na swoim Instagramie propozycję pysznego obiadu ze składników, które kupisz w Biedronce – jednym z najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Przygotujesz go w zaledwie 20 minut, więc to idealna propozycja nawet dla osób, które nie mają wiele czasu. Podstawą dania są gnocchi, które bez problemu dostaniesz w sklepie. Do tego wystarczy dodać tuńczyka, czosnek, oliwę i passatę pomidorową. Jak przypomina ekspertka, tuńczyk i mozzarella light to dobre źródła białka.
Przepis: Gnocchi z tuńczykiem
Ten obiad jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 590
Składniki
- 25 g cebuli
- 5 g czosnku
- 150 g gnocchi
- 10 g oliwy z oliwek
- 65 g tuńczyka w sosie właśnym
- 150 g passaty pomidorowej
- 20 g rukoli
- oregano
- sól
- pieprz
- 60 g mozzarelli light
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oliwie. Czosnek przeciśnij przez praskę, pokrój mozzarellę.
- Mieszanie składnikówDo podsmażonej cebuli dodaj czosnek, mozzarellę, tuńczyka, gnocchi i przyprawy (po szczypcie każdej). Całość zalej passatą. Pogotuj chwilę. Wyłóż na talerz i podawaj z rukolą.
Inne pomysły na szybkie obiady
Pomysłów na ekspresowe posiłki jest naprawdę wiele. Świetnym rozwiązaniem, gdy nie mamy czasu na gotowanie, jest makaron – z tuńczykiem i oliwkami, z czosnkiem i parmezanem lub w wersji z warzywami. Można też przygotować tortillę z hummusem i pieczonymi warzywami, sałatkę z kaszą kuskus, fetą i warzywami albo klasyczne jajko sadzone z ziemniakami i mizerią.
Warto sięgać po ciasto francuskie – zrobisz z niego np. kieszonki z pieczarkami, a nieśmiertelne naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno „na słodko”, jak i w wersji wytrawnej. Dobrym patentem jest również wykorzystywanie resztek – gdy jednego dnia ugotujesz za dużo kaszy, drugiego możesz użyć jej jako bazy do błyskawicznej sałatki. Ekspresowym obiadem będzie też penne arrabbiata, które zasmakuje każdemu.
Czytaj też:
Zapomnij o zwykłej pomidorowej. Ta z przepisu dietetyczki to solidna porcja żelaza i energiiCzytaj też:
To mięso jest idealne dla dzieci i seniorów. Lekkostrawne, pełne białka i cennych minerałów