Ten pasztet od dietetyczki jest tak smaczny, że mogę go jeść non stop. Zrobienie zajmuje chwilę

Ten pasztet od dietetyczki jest tak smaczny, że mogę go jeść non stop. Zrobienie zajmuje chwilę

Dodano: 
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii Źródło: Shutterstock / thepiwko
Dietetyczka znajomej poleciła jej pasztet z cukinii do kanapek. Zostałam nim poczęstowana i od razu poprosiłam o przepis. Teraz to mój ulubiony patent na pyszny dodatek do pieczywa.

Pasztet z cukinii i marchewki to ostatnio mój ulubiony dodatek do pieczywa. Odkryłam go, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie cukinii z tegorocznych zbiorów, które były wyjątkowo obfite. Koleżanka podzieliła się ze mną prostym przepisem. Dostała go od dietetyczki.

Dlaczego warto wybrać pasztet z cukinii?

Warzywny pasztet jest niskokaloryczny — zdecydowanie lżejszy niż mięsne odpowiedniki. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie – dzięki dodatkowi kaszy manny – dostarcza dość energii, by nasycić. Sytość pomoże osiągnąć też zawarty w warzywach błonnik.

W pasztecie z cukinii znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminy C i K oraz przekształcany w witaminę A beta-karoten. Wyrób dostarczy również cennych dla organizmu pierwiastków m.in. potasu, magnezu i fosforu. Nic tylko się skusić i przygotować, bo na pieczywie smakuje obłędnie.

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Przyrządzenie znakomitego pasztetu od dietetyczki nie będzie skomplikowane. Wystarczy rozdrobnić warzywa, doprawić je odpowiednio i połączyć z suchą kaszą oraz oliwa z oliwek i jajkami. Po upieczeniu będzie jak marzenie.

Przepis: Pasztet z cukinii

Warzywny pasztet, który zrobisz sprawnie, a smakiem zachwyci nawet wybrednych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
123 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 170 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przenieś ją do miski i posól. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij ją starannie z soków. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Także rozdrobnij na tarce do jarzyn.
  2. Pieczenie pasztetuWarzywa połącz z jajkami i suchą kaszą manną. Dodaj zioła, pół łyżeczki pieprzu i sól wedle uznania. Wlej też 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko, przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Posmaruj go pozostałą łyżką tłuszczu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Jak podawać pasztet od dietetyczki?

Najprościej pasztet z cukinii pokroić w plastry i ułożyć na świeżym pieczywie. Polecam razowe, które zawiera znaczne ilości błonnika i ma wyrazisty, przyjemny smak idealnie komponujący się z nutami ziół i warzyw.

Ciekawym urozmaiceniem będzie posmarowanie porcji pasztetu od dietetyczki odrobiną chrzanu lub ketchupu. Dostarczy to też dodatkowych cennych składników odżywczych.

Inne warianty warzywnego pasztetu

Jeśli chcesz, by pasztet z cukinii miał ciekawszy smak, dodaj do niego podsmażoną na patelni cebulkę i czosnek. Decydując się na ten krok, koniecznie zmniejsz ilość oliwy z oliwek wlewaną do masy bezpośrednio przed pieczeniem o taką porcję, jakiej użyjesz do obróbki aromatycznych warzyw. W ten sposób pasztet z cukinii nie wyjdzie zbyt tłusty.

Czytaj też:
Ta zupa krem to skarbnica zdrowia. Zawiera tylko 3 warzywa, a syci jakby była mięsna
Czytaj też:
Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl