Pasztet z cukinii i marchewki to ostatnio mój ulubiony dodatek do pieczywa. Odkryłam go, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie cukinii z tegorocznych zbiorów, które były wyjątkowo obfite. Koleżanka podzieliła się ze mną prostym przepisem. Dostała go od dietetyczki.
Dlaczego warto wybrać pasztet z cukinii?
Warzywny pasztet jest niskokaloryczny — zdecydowanie lżejszy niż mięsne odpowiedniki. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie – dzięki dodatkowi kaszy manny – dostarcza dość energii, by nasycić. Sytość pomoże osiągnąć też zawarty w warzywach błonnik.
W pasztecie z cukinii znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminy C i K oraz przekształcany w witaminę A beta-karoten. Wyrób dostarczy również cennych dla organizmu pierwiastków m.in. potasu, magnezu i fosforu. Nic tylko się skusić i przygotować, bo na pieczywie smakuje obłędnie.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Przyrządzenie znakomitego pasztetu od dietetyczki nie będzie skomplikowane. Wystarczy rozdrobnić warzywa, doprawić je odpowiednio i połączyć z suchą kaszą oraz oliwa z oliwek i jajkami. Po upieczeniu będzie jak marzenie.
Przepis: Pasztet z cukinii
Warzywny pasztet, który zrobisz sprawnie, a smakiem zachwyci nawet wybrednych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 123 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 nieduże marchewki
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 170 g kaszy manny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przenieś ją do miski i posól. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij ją starannie z soków. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Także rozdrobnij na tarce do jarzyn.
- Pieczenie pasztetuWarzywa połącz z jajkami i suchą kaszą manną. Dodaj zioła, pół łyżeczki pieprzu i sól wedle uznania. Wlej też 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko, przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Posmaruj go pozostałą łyżką tłuszczu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Jak podawać pasztet od dietetyczki?
Najprościej pasztet z cukinii pokroić w plastry i ułożyć na świeżym pieczywie. Polecam razowe, które zawiera znaczne ilości błonnika i ma wyrazisty, przyjemny smak idealnie komponujący się z nutami ziół i warzyw.
Ciekawym urozmaiceniem będzie posmarowanie porcji pasztetu od dietetyczki odrobiną chrzanu lub ketchupu. Dostarczy to też dodatkowych cennych składników odżywczych.
Inne warianty warzywnego pasztetu
Jeśli chcesz, by pasztet z cukinii miał ciekawszy smak, dodaj do niego podsmażoną na patelni cebulkę i czosnek. Decydując się na ten krok, koniecznie zmniejsz ilość oliwy z oliwek wlewaną do masy bezpośrednio przed pieczeniem o taką porcję, jakiej użyjesz do obróbki aromatycznych warzyw. W ten sposób pasztet z cukinii nie wyjdzie zbyt tłusty.
Czytaj też:
Ta zupa krem to skarbnica zdrowia. Zawiera tylko 3 warzywa, a syci jakby była mięsnaCzytaj też:
Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie