Placki z cukinii to klasyka letniej kuchni. Dodatek siemienia lnianego fantastycznie wzbogaca ich smak i podnosi wartość odżywczą. Jednocześnie danie przygotuję w piekarniku, więc jest lekkie i chrupiące. Robiąc taki obiad z cukinii, nie ryzykuję zatem, że przybiorę na wadze. Wręcz przeciwnie, wspieram swoje wytrwanie w diecie, bo sytość po zjedzeniu takiego przysmaku odczuwam przez długi czas. A to nie jedyna jego zaleta.
Dlaczego na diecie warto wybrać placki z cukinii?
Poza wspomnianą już lekkością i długotrwałą sytością — związaną ze spożyciem sporej ilości błonnika obecnego w potrawie — ogromną zaletą tych placków z cukinii jest spora zawartość cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Związki te nawet po podgrzaniu siemienia lnianego zachowają swoje właściwości i ułatwią przyswojenie witamin zawartych w cukinii oraz marchwi (jej niedużą ilość uwzględniłam w przepisie dla bogatszej tekstury i smaku dania). To oznacza, że sięgając po tę potrawę, nie tylko zadbasz o sylwetkę, ale też wesprzesz swoje zdrowie.
Jak zrobić placki z cukinii z siemieniem lnianym?
Wykonanie obiadu lub lekkiej z cukinii jest banalne. Ścierasz warzywo, solisz — by usunąć nadmiar wody — i łączysz z pozostałymi dodatkami. Potem już zostaje całość upiec. Taki sposób przyrządzenia sprawia, że placki z cukinii są zdrowsze, a zrobienie staje się mniej uciążliwe. Polecam spróbować.
Przepis: Placki z cukinii i siemienia lnianego
Pyszny obiad z cukinii, który nie idzie w boczki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 279 w każdej porcji
Składniki
- 1 większa cukinia
- 1 nieduża marchewka
- 60 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 jajka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wiórki posyp solą i odstaw na 7-10 minut, aby puściły sok. Odciśnij. Nasiona lnu zmiel w młynku. Marchewkę obierz i również rozdrobnij na niewielkie wiórki. Nie sól.
- Szykowanie masy na plackiOdciśniętą cukinię połącz z marchewką, jajkami, mielonym siemieniem lnianym i przyprawami. Masę przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tworząc niewielkie placuszki.
- Pieczenie obiadu z cukiniiBlachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut, a następnie obróć placki. Podpiekaj jeszcze do zrumienienia z drugiej strony.
Jak podać placki z cukinii?
Do placków z cukinii i siemienia lnianego koniecznie podaj jogurt bogaty w białko np. skyr. Nabiał możesz doprawić czosnkiem i koperkiem, by danie miało jeszcze więcej smaku. Obiad z cukinii świetnie smakuje też z lekką sałatką z dodatkiem pomidorów, odrobiną domowego ketchupu lub pikantnego sosu z papryki.
Inne warianty placków z cukinii
Powyższy przepis na placki z cukinii możesz dowolnie modyfikować. Zamiast marchewki, wrzuć dynię, a będzie równie smaczne. Zmieniając przyprawy na korzenne, możesz nawet spróbować zrobić placki z cukinii i siemienia lnianego na słodko. Do masy na placki możesz też wrzucić starty ser żółty, który ciekawe podkręci smak. Obiad z cukinii w takiej odsłonie nie będzie jednak już tak lekki.
Gdyby zabrakło ci ziaren siemienia lnianego, możesz wsypać nasiona chia. Mają podobne właściwości, a smakowo też będą pasowały. Awaryjnie możesz również użyć zmielonego wcześniej siemienia lnianego. Placki z cukinii wyjdą, ale pamiętaj, że rozdrabniane „na świeżo” ziarno dostarczy więcej wartości odżywczych.
Czytaj też:
Ten patent sprawia, że placki ziemniaczane robię znacznie szybciej. Podpatrzyłam go u znajomegoCzytaj też:
Taki placek smażę, gdy skończą mi się ziemniaki. Smakuje o niebo lepiej, a robi się go niemalże ekspresowo