Te placki nie pójdą w boczki, a są pyszne i sycące. Zrobienie ich zajmie ci dosłownie chwilę

Te placki nie pójdą w boczki, a są pyszne i sycące. Zrobienie ich zajmie ci dosłownie chwilę

Dodano: 
Placki z cukinii i siemienia lnianego
Placki z cukinii i siemienia lnianego Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Placki z cukinii i siemienia lnianego zrobisz raz-dwa, a zastąpią obiad lub kolację. Zdrowe danie smakuje świetnie i pomaga wytrwać na diecie. Musisz spróbować.

Placki z cukinii to klasyka letniej kuchni. Dodatek siemienia lnianego fantastycznie wzbogaca ich smak i podnosi wartość odżywczą. Jednocześnie danie przygotuję w piekarniku, więc jest lekkie i chrupiące. Robiąc taki obiad z cukinii, nie ryzykuję zatem, że przybiorę na wadze. Wręcz przeciwnie, wspieram swoje wytrwanie w diecie, bo sytość po zjedzeniu takiego przysmaku odczuwam przez długi czas. A to nie jedyna jego zaleta.

Dlaczego na diecie warto wybrać placki z cukinii?

Poza wspomnianą już lekkością i długotrwałą sytością — związaną ze spożyciem sporej ilości błonnika obecnego w potrawie — ogromną zaletą tych placków z cukinii jest spora zawartość cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Związki te nawet po podgrzaniu siemienia lnianego zachowają swoje właściwości i ułatwią przyswojenie witamin zawartych w cukinii oraz marchwi (jej niedużą ilość uwzględniłam w przepisie dla bogatszej tekstury i smaku dania). To oznacza, że sięgając po tę potrawę, nie tylko zadbasz o sylwetkę, ale też wesprzesz swoje zdrowie.

Jak zrobić placki z cukinii z siemieniem lnianym?

Wykonanie obiadu lub lekkiej z cukinii jest banalne. Ścierasz warzywo, solisz — by usunąć nadmiar wody — i łączysz z pozostałymi dodatkami. Potem już zostaje całość upiec. Taki sposób przyrządzenia sprawia, że placki z cukinii są zdrowsze, a zrobienie staje się mniej uciążliwe. Polecam spróbować.

Przepis: Placki z cukinii i siemienia lnianego

Pyszny obiad z cukinii, który nie idzie w boczki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
279 w każdej porcji

Składniki

  • 1 większa cukinia
  • 1 nieduża marchewka
  • 60 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wiórki posyp solą i odstaw na 7-10 minut, aby puściły sok. Odciśnij. Nasiona lnu zmiel w młynku. Marchewkę obierz i również rozdrobnij na niewielkie wiórki. Nie sól.
  2. Szykowanie masy na plackiOdciśniętą cukinię połącz z marchewką, jajkami, mielonym siemieniem lnianym i przyprawami. Masę przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tworząc niewielkie placuszki.
  3. Pieczenie obiadu z cukiniiBlachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut, a następnie obróć placki. Podpiekaj jeszcze do zrumienienia z drugiej strony.

Jak podać placki z cukinii?

Do placków z cukinii i siemienia lnianego koniecznie podaj jogurt bogaty w białko np. skyr. Nabiał możesz doprawić czosnkiem i koperkiem, by danie miało jeszcze więcej smaku. Obiad z cukinii świetnie smakuje też z lekką sałatką z dodatkiem pomidorów, odrobiną domowego ketchupu lub pikantnego sosu z papryki.

Inne warianty placków z cukinii

Powyższy przepis na placki z cukinii możesz dowolnie modyfikować. Zamiast marchewki, wrzuć dynię, a będzie równie smaczne. Zmieniając przyprawy na korzenne, możesz nawet spróbować zrobić placki z cukinii i siemienia lnianego na słodko. Do masy na placki możesz też wrzucić starty ser żółty, który ciekawe podkręci smak. Obiad z cukinii w takiej odsłonie nie będzie jednak już tak lekki.

Gdyby zabrakło ci ziaren siemienia lnianego, możesz wsypać nasiona chia. Mają podobne właściwości, a smakowo też będą pasowały. Awaryjnie możesz również użyć zmielonego wcześniej siemienia lnianego. Placki z cukinii wyjdą, ale pamiętaj, że rozdrabniane „na świeżo” ziarno dostarczy więcej wartości odżywczych.

Czytaj też:
Ten patent sprawia, że placki ziemniaczane robię znacznie szybciej. Podpatrzyłam go u znajomego
Czytaj też:
Taki placek smażę, gdy skończą mi się ziemniaki. Smakuje o niebo lepiej, a robi się go niemalże ekspresowo

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl