Napełniam te placki prostym farszem i mam gotowy obiad. Ta wersja pierogów to mój najnowszy hit

Napełniam te placki prostym farszem i mam gotowy obiad. Ta wersja pierogów to mój najnowszy hit

Dodano: 
Kutaby
Kutaby Źródło: Freepik/KamranAydinov
Pierogi cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Każdy naród robi je na swój własny sposób. Azerbejdżańska wersja pierogów zachwyca i zaskakuje. Jest inna niż wszystkie i łatwa w przygotowaniu.

Pomysł na obiad, który dziś chciałabym ci zaproponować to kutaby (qutab), czyli azerbejdżańskie pierogi. Różnią się od naszych klasycznych przysmaków zarówno jeśli chodzi o smak, jak i wygląd. Są znacznie większe i płaskie. Przypominają naleśniki. Można je wypełnić wytrawnym lub słodkim farszem. Osobiście wolę wersję „na słono”. Nie wymagają wiele pracy, a smakują wybornie. Musisz ich spróbować, by się o tym przekonać.

Jak zrobić azerbejdżańskie pierogi (kutaby)?

Do przyrządzenia tych przysmaków nie potrzeba wielu składników. Ciasto powstaje na bazie czterech produktów. Chodzi o mąkę, wodę, sól i olej. To, czym wypełnisz pierogi, zależy tak naprawdę tylko od ciebie. Ja tym razem postawiłam na jedną z najprostszych, wegetariańskich wersji, ale możesz równie dobrze sięgnąć po inne warianty.

Przepis: Kutaby

Te azerbejdżańskie pierogi zaskakują smakiem, a są bardzo proste w przygotowaniu. To świetny pomysł nie tylko na obiad, ale też przekąskę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 250 ml wody
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaPrzesiej mąkę do miski. Dodaj sól, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, ale elastyczne. Wyrabiaj je przez kilka minut, a potem przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  2. Szykowanie farszuW czasie, gdy ciasto odpoczywa, zrób farsz. Oczyść pieczarki i pokrój je, a następnie posmaż na złoty kolor. Dobraw je solą i pieprzem.
  3. Przygotowywanie pierogówOdrywaj od ciasta niewielkie kawałki. Każdy z  nich rozwałkuj na cienki placek. Na jednej połowie ciasta połóż cienką warstwę farszu. Drugą zawiń i zlep brzegi ciasta.
  4. Smażenie pierogówSmaż pierogi na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony.

Czym napełnić kutaby?

Azerbejdżańskie pierogi możesz wypełnić dowolnie wybranym farszem. W roli nadzienia dobrze sprawdzi się mieszanka mięsa mielonego i pomidorów. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie szpinaku z serem feta, mozzarellą lub mascarpone. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, by nafaszerować kutaby podsmażanymi wcześniej warzywami, na przykład posiekaną papryką, kawałkami cukinii, cebuli, czosnku i pomidorów. Świetnie smakuje też połączenie kaszy gryczanej lub ryżu z grzybami. Nie zapomnij o ziołach i przyprawach. Sięgnij nie tylko po sól czy pieprz. Wykorzystaj również inne produkty (kolendrę, natkę pietruszki, tymianek, oregano, rozmaryn itp.). Tak naprawdę jedyne, co cię ogranicza, to wyobraźnia.

Z czym podawać azerbejdżańskie pierogi?

Kutaby możesz serwować z ulubionym dipem. Radzę, by nie sięgać po gotowe produkty dostępne w sklepach. Zwykle zawierają duże ilości zbędnych składników, na przykład cukru, soli i konserwantów. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie tego typu dodatków na własną rękę. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z przyprawami lub ziołami. W ten sposób w kilka chwil stworzysz domowy sos czosnkowy lub koperkowy.

Jeśli chcesz przygotować dip pomidorowy, zmiksuj pomidory z czosnkiem, oliwą, pieprzem, solą, oregano i bazylią. Ilość poszczególnych składników zależy od twoich preferencji smakowych.

Czytaj też:
Te pierogi zaserwowała mi znajoma dietetyczka. Są znacznie zdrowsze od klasycznych i nie tuczą
Czytaj też:
Koniec ze sklejającymi się pierogami podczas gotowania. Musicie dodać tylko odrobinę tego produktu

Źródło: Odżywianie WPROST.pl