Zdrowe śniadanie nie musi być pozbawione smaku. Prosta kompozycja z amarantusa, kaszy jaglanej i jabłka zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Podałam ją niedawno całej rodzinie i wszyscy zjedli w tempie ekspresowym. Teraz często wracam do tego przepisu i każdy czerpie z tego korzyści.
Dlaczego warto zrobić to zdrowe śniadanie od dietetyczki?
Jest kilka powodów, dla których warto byś przygotowała właśnie taką alternatywę owsianki. Proponowane przez moją dietetyczkę danie robi się sprawnie i szybko — większość „pracy” wykonuje tu czas. Poza tym jest słodkie, a za sprawą cynamonu pachnie wręcz obłędnie. To sprawia, że dzieci chętnie po nie sięgają.
Co więcej, obfituje w szereg cennych składników odżywczych. Znajdziemy tu m.in. białko roślinne, błonnik, witaminę C, żelazo czy cynk. Posiłek będzie więc nie tylko sycił na długie godziny i sprawiał, że powstrzymamy się od podjadania, ale też wzmocni odporność i pomoże zwalczać stany zapalne. Regularnie jedzony natomiast pozwoli zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
Jak zrobić pyszne śniadanie od dietetyczki?
Przygotowanie zdrowego śniadania zajmie raptem pół godziny. Musisz tylko ugotować opłukanego amarantusa oraz kaszę jaglaną i połączyć je z musem jabłkowym oraz cynamonem. Nie sądziłam, że coś tak prostego może być aż tak smaczne i sycące. Spróbuj koniecznie — to doskonała alternatywa owsianki.
Przepis: Kasza jaglana z amarantusem i duszonymi jabłkami
Zdrowe śniadanie, które jest świetną alternatywą owsianki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
- 100 g szklanki amarantusa
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 litr wody
- 2 duże jabłka
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówAmarantusa i kaszę jaglaną opłucz dokładnie pod zimną wodą. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn.
- Gotowanie zdrowego śniadaniaOpłukane ziarna gotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. W międzyczasie w osobnym garnku podduś jabłka. Gdy nieco zgęstnieją i odparują dopraw je słodzikiem i cynamonem. Połącz z kaszą jaglaną oraz amarantusem i podawaj.
Jak podawać zdrowe śniadanie od dietetyczki?
Zdrowe śniadanie najlepiej smakuje na ciepło. Przed serwowaniem często dekoruję je jeszcze kawałkami świeżego jabłka i odrobiną cynamonu. Niektórzy domownicy dodają też posiekane orzechy włoskie, które przyjemnie chrupią i obfitują w zdrowe tłuszcze. Czasem kusimy się też na zastąpienie słodzika porcją miodu lub syropu klonowego wlaną tuż przed jedzeniem posiłku.
Dobrym pomysłem będzie również spakowanie tego zdrowego śniadania do słoika i zjedzenie go w ramach przekąski w pracy czy podwieczorku podczas wycieczki.
Inne warianty śniadania od dietetyczki
Możesz pominąć duszenie jabłek do śniadania od dietetyczki i użyć gotowego musu. Upewnij się tylko, że nie ma zbyt dużo dodanego cukru. Dobrą opcją będzie też wykorzystanie niskosłodzonego dżemu lub innych podgrzanych krótko owoców wzbogaconych o cynamon lub inne przyprawy korzenne, które świetnie zadbają o układ pokarmowy. Polecam m.in. śliwki z kardamonem oraz pomarańczę z imbirem.
Czytaj też:
W PRL-u była kulinarnym koszmarem dzieciństwa. Jednak moje dzieci kochają tę kaszę mannęCzytaj też:
Dietetyczka poleciła mi to zamiast owsianki. Posiłek jest tak sycący, że nie ma mowy o podjadaniu