Burger Drwala ma szerokie grono zwolenników – zarówno wśród młodszych, jak i starszych konsumentów. Powiedzmy jednak szczerze. Nie jest to najzdrowszy wybór żywieniowy, o czym w jednym ze swoich najnowszych postów przypomina dietetyczka Dominika Hatala. Ekspertka zauważa, że przysmak jest jednym z najbardziej kalorycznych „specjałów” w ofercie znanej sieci fast foodów. Jedna porcja ma około 915 kcal, a cały zestaw (burger z colą i frytkami) ponad 1400 kalorii. Jakość składników wykorzystanych do przygotowania tej kultowej „kanapki” również pozostawia wiele do życzenia. Znajdziemy w niej duże ilości wysoce przetworzonego czerwonego mięsa (bekon, kotlet wołowy), a także ser, prażoną cebulkę, sos, trochę sałaty i oczywiście pszenną bułkę. Jedna sztuka to koszt niespełna 25 złotych. Zdecydowanie lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie więc przygotowanie burgera w domu.
Jak zrobić Burger Drwala w zdrowszej wersji?
Wystarczy zamienić niektóre składniki. Zamiast bułek pszennych wybrać pełnoziarniste, a kotlet wołowy zastąpić drobiowym. Już te dwie drobne modyfikacje przynoszą duży efekt. Warto też zwracać uwagę na ilości poszczególnych produktów i dodać do burgera więcej warzyw. Dobrze sprawdzi się nie tylko sałata. Warto również pokusić się o dodanie pomidorów, cebuli, awokado itp. W tym przypadku wszystko zależy już od indywidualnych preferencji.
Przepis: Fit burger
To zdrowsza wersja klasycznego przysmaku.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
Na kotlet mięsny:
- 180 g mięsa mielonego z indyka
- sól
- pieprz
Na kotlet serowy:
- 120 g mozzarelli
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki ketchupu
- 1 ogórek konserwowy
Dodatkowo:
- 2 bułki pełnoziarniste
- 2 plasterki boczku
- 2 plasterki żółtego sera
- ulubione dodatki do wyboru (pomidory, papryka, sałata, cebula itp.)
Sposób przygotowania
- Szykowanie kotletówPosól i popieprz mięso mielone. Uformuj z niego kotlety i usmaż je na patelni. Mozzarellę odciśnij z nadmiaru wody i przekrój na pół. Każdą część obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Umieść ser na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz go w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) przez 6-8 minut.
- Przygotowywanie bekonuPodsmaż boczek na suchej patelni na rumiany kolor. Odsącz go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Robienie sosuPosiekaj ogórka konserwowego. Dodaj jogurt, majonez, ketchup i pozostałe składniki. Wymieszaj całość.
- Składanie burgerówPrzekrój bułki na pół. Na jednej części ułóż ser, mięso, boczek pozostałe dodatki. Drugą połówkę bułki posmaruj sosem i złóż burgera. Tak samo postępuj z drugą bułką.
Domowy Burger Drwala w fit odsłonie – inne propozycje
Jeśli chcesz, możesz przygotować też burgera w wersji wegetariańskiej. W tym przypadku idealnym zamiennikiem klasycznej wołowiny będzie kotlet z soczewicy lub ciecierzycy. Bekon natomiast świetnie zastąpi wędzone tofu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć przysmak w bardziej pikantnej i wyrazistej odsłonie. Trzeba tylko dodać do sosu więcej przypraw, na przykład papryczkę chili, pieprz cayenne lub pastę z ostrej czerwonej papryki. Swoją wersję przysmaku mogą zrobić również osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią. Nie wymaga to wiele pracy. Wystarczy wykorzystać do przygotowania przysmaku bezglutenowe pieczywo.
Czytaj też:
Te fit batony zajadam zamiast kalorycznych słodyczy. Robię je w 15 minut bez włączania piekarnikaCzytaj też:
Te produkty „za grosze” mają świetny skład. Dietetyk radzi, co wybrać, żeby nie przepłacać