Sylwestrowe przekąski to obowiązkowy element każdej udanej imprezy. Powinny zachwycać gości smakiem, ale też różnorodnością. Możecie postawić na klasyki, takie jak minikanapki, koreczki z serem i oliwkami. Świetnym wyborem będzie też sushi, spring rollsy czy tacos w miniaturowej wersji. Warto również pomyśleć o słodkim stole z drobnymi deserami, jak na przykład muffinki czy tartaletki ze słodkim nadzieniem. Ważne, aby wszystko było łatwe do zjedzenia i idealne na kilka kęsów.
Szybka przekąska z ciasta francuskiego
Przygotowanie przekąsek z ciasta francuskiego to świetny sposób na szybkie i efektowne danie, które zachwyci gości. Gotowe ciasto francuskie, dostępne w niemal każdym sklepie, znacząco ułatwia pracę – wystarczy je rozwinąć i uformować według potrzeb. Ciekawym pomysłem jest zrobienie „kieszonek” z plasterkami jabłek i miodem. Wystarczy kilka minut przygotowań i krótki czas pieczenia, by uzyskać złociste, chrupiące przekąski, które idealnie sprawdzą się na sylwestrowym stole.
Przepis: Kieszonki z ciasta francuskiego
Te francuskie ciasteczka są naprawdę przepyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 199 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (jeden płat)
- 2 małe jabłka
- miód
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekUmyjcie, a następnie obierzcie jabłka. Później pokrójcie je na plasterki.
- Pieczenie ciastekPłat ciasta francuskiego podzielcie na sześć części. Na każdej z nich poukładajcie plasterki jabłek i polejcie odrobiną miodu. Ciasto delikatnie zawińcie. Ciastka pieczcie przez około 15 minut (sprawdźcie na opakowaniu, jaki jest zalecany czas, ponieważ może on się różnić). Po upieczeniu posypcie je cukrem pudrem.
Co jeszcze można przygotować z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie można nadziać praktycznie wszystkim, co mamy pod ręką: aromatycznym farszem z sera i szpinaku, pieczarkami z cebulką czy wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Możecie przyrządzić też „kieszonki” z ciasta francuskiego zapiekane z mozzarellą i pomidorami. Innym pomysłem są kieszonki z warzywami, nadziewane pieczoną papryką, cukinią i bakłażanem z dodatkiem ziół. Można także zrobić chrupiące paluszki serowe – wystarczy posypać ciasto startym serem, skręcić w paski i upiec na złoty kolor. Na słodko można przygotować francuskie rożki z budyniem czy dżemem. Dla miłośników prawdziwych słodkości jako nadzienie dobrze sprawdzi się też Nutella. Ciasto francuskie daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów.
Czytaj też:
Szybkie przekąski na Sylwestra. Nie napracujesz się, a goście będą zachwyceniCzytaj też:
Polacy myślą, że to zdrowa przekąska, a dietetyk ostrzega: rekordowa ilość cukru