Dubajski słodycz zawdzięcza swoją sławę wyjątkowemu połączeniu smaków. To czekolada z chrupiącym pistacjowym nadzieniem, które wyglądem przypomina nitki makaronu. Całość świetnie się prezentuje i wręcz rozpływa się w ustach. Niestety za tabliczkę o wadze 350 gramów trzeba zapłacić około 200 złotych, a czasem nawet więcej. Dlatego lepiej zrobić dubajską czekoladę w domu. Wbrew pozorom to bardzo proste.
Jak zrobić dubajską czekoladę w domu?
Przepis na dubajską czekoladę w wykonaniu Natalii Maszkowskiej zyskał w sieci wielu fanów. Trudno się temu dziwić, bo receptura jest prosta, a zrobienie przysmaku nie wymaga wiele wysiłku ani dużej liczby produktów. Jednym z głównych składników przysmaku jest katafi, czyli cienkie, nitkowane ciasto filo, które często gości między innymi w kuchni greckiej i tureckiej. W Polsce nie cieszy się tak dużą popularnością, dlatego nie jest dostępne w ogólnej sprzedaży. Można je natomiast kupić w sklepach internetowych oferujących produkty spożywcze rodem z Bliskiego Wschodu.
Jeśli nie chcesz tracić czasu na szukanie katafi, sięgnij po zwykłe ciasto filo i pokrój je na własną rękę, a następnie podsmaż na patelni, by nabrało chrupkości. Takie rozwiązanie zaproponowała w swoim przepisie Natalia Maszkowska. Nie zapomnij uzbroić się cierpliwość. Zrobienie dubajskiego przysmaku jest proste, ale trzeba na niego trochę poczekać. Chłodzenie czekolady zajmuje kilka godzin.
Przepis: Dubajska czekolada
Kultowy przysmak w domowej odsłonie z przepisu uczestniczki polskiej edycji programu „MasterChef”.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Dubajska
- Czas przygotowania
- 9 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta filo
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 3 łyżki gotowego kremu pistacjowego
- 3 łyżki gotowego kremu z orzechów laskowych
Dodatkowo:
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
- Roztapianie czekoladyRozpuść połowę czekolady w kąpieli wodnej. Połam ją na drobne kawałki, a następnie przełóż do szklanej lub metalowej miski. Do garnka wlej wodę na wysokość około 3-4 centymetrów. Zagotuj ją, a potem zmniejsz moc palnika. Woda powinna jedynie delikatnie „pyrkać”. Na garnku połóż miskę z czekoladą. Poczekaj aż się rozpuści.
- Szykowanie nadzieniaPokrój ciasto filo w cienkie paseczki, a te na jeszcze mniejsze części. Rozgrzej patelnię. Rozdrobnione ciasto podsmaż na patelni. Powinno się zarumienić. Następnie wymieszaj je z kremem pistacjowym i orzechowym.
- Łączenie składnikówPrzygotuj silikonową formę. Wylej na nią roztopioną czekoladę, a następnie rozprowadź słodką masę po całej formie za pomocą pędzelka. Potem włóż formę do lodówki, by czekolada zastygła (na około 4 godziny). Gdy tak się stanie, wypełnij powstałe czekoladowe „naczynie” przygotowanym wcześniej farszem. Rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej, a kiedy przestygnie wylej ją do formy. Powinna przykryć całe nadzienie.
- Chłodzenie czekoladyFormę z czekoladą włóż do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie będzie gotowa do jedzenia. Gotowy przysmak możesz udekorować wedle uznania.
Czy dubajska czekolada jest zdrowa?
Dubajska czekolada, podobnie jak inne rodzaje słodyczy, dostarcza organizmowi sporej dawki cukrów prostych i tłuszczów. Poza tym jest produktem wysokokalorycznym. Należy więc spożywać ją w ograniczonych ilościach, raz na jakiś czas. Częste sięganie po tego typu smakołyki zwiększa ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, insulinooporności, cukrzycy typu drugiego i otyłości.
Czytaj też:
Nie tylko sztuczne miody szkodzą zdrowiu. Znany dietetyk apeluje: tych też się wystrzegaj!Czytaj też:
To najgorszy produkt ze sklepowej lodówki, a Polacy kupują go na potęgę. Dietetyk ostrzega: nie jedz tego!