Dubajska czekolada to hit, ale kosztuje krocie. Zobacz, jak zrobić ją w domu i zaoszczędzić

Dubajska czekolada to hit, ale kosztuje krocie. Zobacz, jak zrobić ją w domu i zaoszczędzić

Dodano: 
Czekolada z kremem pistacjowym
Czekolada z kremem pistacjowym 
Dubajska czekolada bije rekordy popularności. Niestety trzeba za nią zwykle słono płacić. Na szczęście uczestniczka „MasterChefa” Natalia Maszkowska znalazła na to sposób. Poznaj jej przepis na ten kultowy smakołyk.

Dubajski słodycz zawdzięcza swoją sławę wyjątkowemu połączeniu smaków. To czekolada z chrupiącym pistacjowym nadzieniem, które wyglądem przypomina nitki makaronu. Całość świetnie się prezentuje i wręcz rozpływa się w ustach. Niestety za tabliczkę o wadze 350 gramów trzeba zapłacić około 200 złotych, a czasem nawet więcej. Dlatego lepiej zrobić dubajską czekoladę w domu. Wbrew pozorom to bardzo proste.

Jak zrobić dubajską czekoladę w domu?

Przepis na dubajską czekoladę w wykonaniu Natalii Maszkowskiej zyskał w sieci wielu fanów. Trudno się temu dziwić, bo receptura jest prosta, a zrobienie przysmaku nie wymaga wiele wysiłku ani dużej liczby produktów. Jednym z głównych składników przysmaku jest katafi, czyli cienkie, nitkowane ciasto filo, które często gości między innymi w kuchni greckiej i tureckiej. W Polsce nie cieszy się tak dużą popularnością, dlatego nie jest dostępne w ogólnej sprzedaży. Można je natomiast kupić w sklepach internetowych oferujących produkty spożywcze rodem z Bliskiego Wschodu.

Jeśli nie chcesz tracić czasu na szukanie katafi, sięgnij po zwykłe ciasto filo i pokrój je na własną rękę, a następnie podsmaż na patelni, by nabrało chrupkości. Takie rozwiązanie zaproponowała w swoim przepisie Natalia Maszkowska. Nie zapomnij uzbroić się cierpliwość. Zrobienie dubajskiego przysmaku jest proste, ale trzeba na niego trochę poczekać. Chłodzenie czekolady zajmuje kilka godzin.

Przepis: Dubajska czekolada

Kultowy przysmak w domowej odsłonie z przepisu uczestniczki polskiej edycji programu „MasterChef”.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Dubajska
Czas przygotowania
9 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 arkusz ciasta filo
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki gotowego kremu pistacjowego
  • 3 łyżki gotowego kremu z orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Roztapianie czekoladyRozpuść połowę czekolady w kąpieli wodnej. Połam ją na drobne kawałki, a następnie przełóż do szklanej lub metalowej miski. Do garnka wlej wodę na wysokość około 3-4 centymetrów. Zagotuj ją, a potem zmniejsz moc palnika. Woda powinna jedynie delikatnie „pyrkać”. Na garnku połóż miskę z czekoladą. Poczekaj aż się rozpuści.
  2. Szykowanie nadzieniaPokrój ciasto filo w cienkie paseczki, a te na jeszcze mniejsze części. Rozgrzej patelnię. Rozdrobnione ciasto podsmaż na patelni. Powinno się zarumienić. Następnie wymieszaj je z kremem pistacjowym i orzechowym.
  3. Łączenie składnikówPrzygotuj silikonową formę. Wylej na nią roztopioną czekoladę, a następnie rozprowadź słodką masę po całej formie za pomocą pędzelka. Potem włóż formę do lodówki, by czekolada zastygła (na około 4 godziny). Gdy tak się stanie, wypełnij powstałe czekoladowe „naczynie” przygotowanym wcześniej farszem. Rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej, a kiedy przestygnie wylej ją do formy. Powinna przykryć całe nadzienie.
  4. Chłodzenie czekoladyFormę z czekoladą włóż do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie będzie gotowa do jedzenia. Gotowy przysmak możesz udekorować wedle uznania.

Czy dubajska czekolada jest zdrowa?

Dubajska czekolada, podobnie jak inne rodzaje słodyczy, dostarcza organizmowi sporej dawki cukrów prostych i tłuszczów. Poza tym jest produktem wysokokalorycznym. Należy więc spożywać ją w ograniczonych ilościach, raz na jakiś czas. Częste sięganie po tego typu smakołyki zwiększa ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, insulinooporności, cukrzycy typu drugiego i otyłości.

Czytaj też:
Nie tylko sztuczne miody szkodzą zdrowiu. Znany dietetyk apeluje: tych też się wystrzegaj!
Czytaj też:
To najgorszy produkt ze sklepowej lodówki, a Polacy kupują go na potęgę. Dietetyk ostrzega: nie jedz tego!

Opracowała:
Źródło: Natalia Maszkowska Food and Travel/Instagram
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl