Ekspresowy sernik Bosackiej zrobisz w 5 minut. Potrzebujesz tylko pięciu tanich składników

Ekspresowy sernik Bosackiej zrobisz w 5 minut. Potrzebujesz tylko pięciu tanich składników

Dodano: 
Sernik
Sernik Źródło: Shutterstock / Svetlana Verbitckaia
Naszła cię ochota na  coś słodkiego, ale nie chcesz tracić czasu na stanie w kuchni? Katarzyna Bosacka ma na to sposób. Znana dziennikarka robi ekspresowy sernik jogurtowy. Ten deser jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

W sieci krąży wiele receptur na serniki. Propozycja Katarzyny Bosackiej bije jednak na głowę wszystkie inne. Z jednego powodu – jest bardzo szybka i prosta zarazem. Zrobienie deseru zajmuje dosłownie chwilę. Nie trzeba zagniatać ciasta, ubijać piany, ani nawet włączać piekarnika. Wystarczy wykorzystać sprzęt, który prawie każdy ma w domu.

Jak zrobić błyskawiczny sernik z przepisu Bosackiej?

Zbytnio się przy tym zadaniu nie napracujesz. Na dobrą sprawę wszystko, co musisz zrobić, to połączyć ze sobą poszczególne składniki, a powstałą mieszankę wsadzić na kilka minut do mikrofalówki. Jak zauważa Katarzyna Bosacka nie ma powodów, by unikać korzystania z tego urządzenia. Można w nim nie tylko podgrzewać jedzenie, ale też przygotowywać różnego rodzaju. To ciasto jest tego świetnym przykładem. Pamiętaj, że naczynia wkładane do kuchenki mikrofalowej powinny być wykonane z odpowiedniego materiału. Najlepiej sprawdzą się te szklane lub ceramiczne (bez żadnych zdobień).

Przepis: Ekspresowy sernik jogurtowy

Ten błyskawiczny i banalnie prosty deser poleca Katarzyna Bosacka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
368 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki pasty waniliowej

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówWlej jogurt do formy, którą umieścisz później w mikrofali. Do jogurtu dodaj jajka i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. „Pieczenie” sernikaForemkę z przygotowaną wcześniej masą wstaw do mikrofalówki na 5 minut (moc 800 watów).
  3. Podawanie sernikaGotowy sernik podawaj solo bądź z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Pastę możesz zamienić na cukier waniliowy, mąkę na skrobię ziemniaczaną, a ksylitol na zwykły cukier.

Rada: Gotowy sernik możesz udekorować wedle uznania – posypać cukrem pudrem cynamonem albo startą gorzką czekoladą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać ciasto odrobiną domowej konfitury, na przykład z malin, wiśni, czarnych lub czerwonych porzeczek. W roli ozdoby doskonale sprawdzą się też świeże lub mrożone owoce.

Dlaczego sernik jogurtowy to dobry pomysł?

Sernik przygotowany na bazie jogurtu naturalnego nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza wielu wartości odżywczych. Zawiera bowiem spore ilości białka. Składnik ten przedłuża uczucie sytości po posiłku, usprawnia pracę jelit i przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku. Już niewielka porcja deseru wystarczy, by zaspokoić głód i ochotę na niezdrowe, wysokoprzetworzone przekąski, takie jak na przykład batony, chipsy czy ciastka. Jogurtowym sernikiem można się więc zajadać nawet na diecie, i to bez wyrzutów sumienia.

Czytaj też:
Sernik nigdy nie opada z babcinym patentem. Prosty trik, który gwarantuje idealny wypiek
Czytaj też:
Bosacka zdradza sekrety o imbirze. Mało kto o nich wie, więc traci na jego potencjale

Opracowała:
Źródło: EkoBosacka/YouTube
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl