Kopytka Anny Lewandowskiej bez ziemniaków to moje odkrycie. Zajada się nimi cała rodzina

Kopytka Anny Lewandowskiej bez ziemniaków to moje odkrycie. Zajada się nimi cała rodzina

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Pixabay
Kopytka bez ziemniaków to zaskakująca i pyszna alternatywa dla klasycznej wersji tego popularnego dania. Zobaczcie, jak w łatwy sposób urozmaicić swoje codzienne menu. 

Kopytka to danie bardzo popularne w Polsce. Te kluski zazwyczaj przygotowuje się z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, jajek i odrobiny soli. Są miękkie, delikatne i doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Najczęściej podaje się je z masłem i bułką tartą, sosem pieczeniowym lub jako dodatek do mięsnych dań. W niektórych regionach Polski można spotkać także kopytka serwowane z twarogiem i cukrem lub podsmażone na złocisty kolor. Ja ostatnio przygotowując tę potrawę, skorzystałam z przepisu Anny Lewandowskiej – efekt końcowy był naprawdę wspaniały.

Kopytka Anny Lewandowskiej bez ziemniaków

Przepis na kopytka Anny Lewandowskiej jest naprawdę prosty, a więc poradzą sobie z nim nawet debiutujący kucharze. Różni się on jednak od tradycyjnej receptury na to danie. Zamiast ziemniaków popularna trenerka wykorzystuje ugotowaną i zmiksowaną na gładką masę kaszę jaglaną. Dzięki temu danie to ma jeszcze więcej wartości odżywczych. W dodatku ten zdrowy obiad można zrobić w naprawdę błyskawicznym tempie. Będzie świetnie smakować z dodatkiem cynamonu lub wanilii.

Przepis: Kopytka bez ziemniaków

Te kopytka smakują jeszcze lepiej niż ich klasyczna wersja

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

  • około 2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 180 g tofu
  • oliwa

opcjonalnie: szklanka wody

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówNajpierw ugotowaną kaszę jaglaną zmiksujcie z tofu, a następnie dodajcie obie mąki, odrobinę oliwy i dalej miksujcie. Jeśli masa jest sucha – dodawajcie stopniowo wodę.
  2. Zagniatanie ciastaZagniećcie ciasto, podzielcie je i uformujcie wałeczki. Te następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Gotowanie kopytekKopytka gotujcie w wodzie z odrobiną soli, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Mieszajcie je też od czasu do czasu.

Kopytka to danie, które świetnie nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Można wzbogacić je o różne dodatki, na przykład o szpinak czy dynię, aby nadać im ciekawszego smaku i koloru.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych składników, który naprawdę warto włączyć do codziennej diety. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się u osób z jego nietolerancją. Jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i krzem. Wspiera kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Kasza jaglana dostarcza również dużo błonnika pokarmowego, wspierając trawienie i dając uczucie sytości na długo.

Kasza jaglana to także niezwykle wszechstronny produkt, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Można z niej przygotować lekkie śniadania, takie jak jaglanka z owocami i orzechami, ale także sycące obiady, na przykład kotlety jaglane.

Czytaj też:
Zaserwowałam rodzinie prosty, ale zapomniany obiad z PRL-u. Każdy poprosił o dokładkę
Czytaj też:
Moja mama tę zupę gotowała częściej niż rosół. Robię ulepszoną wersję, która smakuje genialnie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl