Katarzyna Bosacka słynie z „tropienia” szkodliwych produktów spożywczych. W sieci dzieli się jednak nie tylko poradami na temat dokonywania światowych zakupów. Chętnie publikuje też materiały, w których pokazuje, jak przyrządzić smaczne, zdrowe i proste potrawy czy desery. Jakiś czas temu udostępniła przepis na sypaną szarlotkę. Ciasto – jak sama przyznaje – jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymaga zagniatania czy ucierania. Mało tego nie trzeba do niego dodawać jajek. „Nawet jeśli nie umiesz piec, dzięki niej zostaniesz mistrzem cukierniczym!” – zauważa dziennikarka.
Jakie jabłka wybrać do sypanej szarlotki?
Katarzyna Bosacka radzi, by sięgnąć po jabłka należące do kwaśnych odmian, na przykład szare renety, złote renety, boskoopy lub antonówki. Doskonale zrównoważą słodycz ciasta. Ich ilość zależy od indywidualnych preferencji. Jednak zdaniem dziennikarki, im więcej owoców, tym lepiej. Dzięki temu deser jest smaczniejszy i zyskuje więcej walorów prozdrowotnych.
Jak zrobić sypaną szarlotkę Bosackiej?
Najtrudniejszym etapem przygotowywania tej szarlotki jest szykowanie jabłek. Trzeba je umyć, obrać ze skórki, a następnie wydrążyć z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce, Potem wystarczy wymieszać suche składniki. Na koniec ułóż ciasto i jabłka warstwami w formie wysmarowanej masłem. Zasada jest prosta – najpierw sucha masa, a na niej warstwa jabłek. Możesz użyć kubka lub szklanki jako miarki.
Przepis: Sypana szarlotka Katarzyny Bosackiej
To ciasto przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 308 w każdej porcji
Składniki
Na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g kaszy manny
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie nadzieniaJabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie połącz owoce z cynamonem.
- Robienie ciastaWymieszaj w misce składniki na ciasto
- Przygotowanie ciasta do pieczeniaWysmaruj formę masłem. Weź kubek. Wypełnij go suchą masą na ciasto. Następnie wysyp zawartość naczynia do formy. Rozprowadź po całej powierzchni spodu. Na suche składniki wyłóż starte jabłka. Postaraj się równomiernie rozłożyć nadzienie. Resztą suchych składników przykryj nadzienie. Na koniec ułóż na cieście kawałki masła.
- Pieczenie szarlotkiFormę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-50 minut (grzanie góra-dół).
Rada: Jeśli chcesz urozmaicić szarlotkę, możesz dodać do jabłek inne owoce, na przykład gruszki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zamiast mąki pszennej, użyć tej pełnoziarnistej lub wymieszać oba produkty w proporcji pół na pół.
Wskazówka: Gotową szarlotkę możesz udekorować kawałkami jabłek i posypać ją cukrem pudrem. Wszystko tak naprawdę zależy od twojej inwencji twórczej. Ciasto świetnie smakuje w połączeniu z lodami. Można je również jeść „solo”.
Czytaj też:
Najedzony, ale nadal chcesz coś słodkiego? Dietetyk wyjaśnia, czy masz „deserowy mózg”Czytaj też:
Tomasz Strzelczyk dodaje ten tani produkt do naleśników. Wychodzą puszyste jak chmurka