Ziemniaki to niezwykle wszechstronny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Z ziemniaków przygotujesz klasyczne purée, chrupiące frytki, pyszne placki ziemniaczane. Są też podstawą popularnych polskich dań, takich jak kopytka czy pierogi. Można dodawać je także do zup i sałatek. Cudownie smakują także pod postacią sycącej zapiekanki.
Jak zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną? Przepis
Zapiekanki ziemniaczane to pyszne i sycące dania, które można przygotować na wiele sposobów. Ich podstawą są pokrojone lub starte ziemniaki, które łączy się z różnymi składnikami. Ja ostatnio na domowym obiedzie zachwyciłam się zapiekanką przygotowaną przez mojego szwagra. Poza ziemniakami, dodał on do niej boczek, a także ser raclette. Później w domu sama odtworzyłam ten przepis. Obiad smakował genialnie i był naprawdę prosty w przygotowaniu.
Przepis: Zapiekanka z serem raclette
Ta zapiekanka jest obłędnie smaczna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 570 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g boczku
- 200 g sera raclette
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówNajpierw obierz ziemniaki, a następnie je ugotuj. Ostudź je i pokrój w talarki.
- Podsmażanie boczku i cebuliPokrój cebulę w piórka, a boczek w cienkie paseczki lub kosteczkę. Na suchej patelni podsmaż boczek, a następnie zdejmij go z patelni i podsmaż cebulę na złocisty kolor.
- Pieczenie zapiekankiDelikatnie wymieszaj ziemniaki z cebulą i boczkiem, dopraw solą, pieprzem, a także gałką muszkatołową. Włóż do brytfanki. Na to poukładaj cienkie plastry sera raclette i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut (do momentu, gdy ser się już roztopi).
Co jeszcze można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?
Do zapiekanki ziemniaczanej można dodać wiele różnych składników, które wzbogacą jej smak. Doskonałym dodatkiem jest ser – zarówno żółty, jak i pleśniowy czy mozzarella, który roztapia się i nadaje daniu kremową konsystencję. Z kolei zamiast boczku możecie użyć mięsa mielonego, kurczaka czy kiełbasy, dzięki czemu zapiekanka będzie jeszcze bardziej sycąca. Warzywa, takie jak cebula, papryka, pieczarki czy szpinak, sprawią, że danie będzie bardziej różnorodne, ale też po prostu zdrowsze. Warto również dodać śmietanę, jogurt lub domowy sos beszamelowy. Całość dobrze jest doprawić czosnkiem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem lub ostrą papryką, by nadać jej wyjątkowy charakter. Jeśli masz ochotę na więcej kuchennych eksperymentów, możesz spróbować przygotować zapiekankę z tartych ziemniaków – to również dobry pomysł na pyszny, pożywny i prosty obiad.
Czytaj też:
To „norweski ziemniak”, o którym Polacy zapomnieli. Pomaga na odchudzanie, reguluje cholesterol