Znudziła się wam owsianka? Te placki zrobisz w 15 minut, a znikają w mgnieniu oka

Znudziła się wam owsianka? Te placki zrobisz w 15 minut, a znikają w mgnieniu oka

Dodano: 
Placki bananowe
Placki bananowe Źródło: Shutterstock
Zamiast klasycznej owsianki, możesz zrobić pyszne placuszki. Będą się nimi zajadać nie tylko dzieci, ale też dorośli. Sprawdź, jak je przygotować. 

Owsianka to doskonały pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Można ją przygotować na wiele sposobów – na mleku, wodzie lub napoju roślinnym, ale też z jogurtem. Wyśmienicie smakuje również dzięki różnym dodatkom, takimi jak owoce, orzechy, miód. I choć owsiankę lubi naprawdę bardzo wiele osób, to po jakimś czasie jej jedzenie może się jednak znudzić. Wtedy warto nieco poeksperymentować w kuchni i przyrządzić na przykład placuszki owsiane.

Jak zrobić szybkie placuszki owsiane? Prosty przepis

Takie placuszki owsiane są bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę doskonale smakują. Do ich zrobienia, poza oczywiście płatkami owsianymi, będziesz potrzebować tylko kilku produktów, które zapewne masz w swojej kuchni. Takie placki to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację, ale też zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Przepis: Ekspresowe placuszki owsiane

Te placuszki zrobisz w naprawdę błyskawicznym tempie, a zachwycą każdego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
381 w każdej porcji

Składniki

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 16 gramów cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówNajpierw do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj także jajka i jogurt, a następnie wymieszaj całość.
  2. Smażenie placuszkówRozgrzej odrobinę masła na patelni i smaż placuszki do momentu, aż z obu stron zrobią się pięknie rumiane.

Placuszki owsiane można podać z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacą ich smak i sprawią, że będą jeszcze bardziej apetyczne. Doskonale komponują się z owocami, takimi jak truskawki, borówki, maliny czy banany. Miłośnicy słodkich smaków mogą posypać placuszki cukrem pudrem, polać syropem klonowym, miodem lub czekoladowym sosem.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to niezwykle wartościowy składnik diety, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje długotrwałe uczucie sytości. Zawierają także cenne witaminy i minerały, takie jak magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego i dodają energii. Dodatkowo owies jest źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność. Dodatkowo jedzenie płatków owsianych pomaga w oczyszczeniu organizmu. Dzięki swojej wszechstronności płatki owsiane można wykorzystać na wiele sposobów – jako dodatek do koktajli, ale też wypieków czy naleśników. Zobacz, ile płatków owsianych dziennie można jeść.

Czytaj też:
Dorzucam to do owsianki i jest bardziej sycąca. Dostarcza też więcej białka i błonnika
Czytaj też:
Ma mniej kalorii od jogurtu, a syci na długo. Dla mnie to najlepsze śniadanie, gdy chcę schudnąć

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl