Te ekspresowe lasagne to hit w moim domu. Smakują jak z włoskiej restauracji

Te ekspresowe lasagne to hit w moim domu. Smakują jak z włoskiej restauracji

Dodano: 
Lasagne na talerzu
Lasagne na talerzu Źródło: Freepik
Masz ochotę na pyszne, domowe lasagne, ale na samą myśl o długim gotowaniu i pieczeniu odechciewa ci się gotować? Spokojnie, możesz zrobić je w naprawdę ekspresowym tempie. Zobacz, jak raz-dwa przygotować to włoskie danie.

Lasagne to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej – pyszna, aromatyczna i niezwykle sycąca. Warstwy makaronu przełożone sosem pomidorowym, mięsem mielonym i kremowym beszamelem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Danie to cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej. Lasagne doskonale sprawdzają się więc jako obiad dla całej rodziny, a jej zapach potrafi „przyciągnąć” do kuchni domowników, którzy nie mogą się doczekać, żeby jej spróbować.

Przepis na ekspresowe lasagne

Często jednak nie mamy czasu, by przygotowywać ten pyszny obiad. To danie jest dosyć czasochłonne. Okazuje się jednak, że bez trudu można zrobić tę potrawę w błyskawicznym tempie. Dyplomowany dietetyk Anna Reguła zamieściła na swoim Instagramie przepis na szybkie lasagne. Przygotowuje się ją w nieco oryginalny sposób, ponieważ robi się ją na patelni. Smakuje jednak naprawdę doskonale. Czas przygotowania całej potrawy to zaledwie 30 minut, a więc w ekspresowym tempie możesz zrobić obiad dla całej rodziny.

Przepis: Ekspresowa lasagne

Ta lasagne smakuje naprawdę obłędnie. Zobaczysz, że każdy będzie chciał dokładkę

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
236 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g pomidorów z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mięsa z piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g mozzarelli tartej
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliCebulę posiekaj, a pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Mięso zmiel. Podsmaż na oliwie z przyprawami, aż odparuje woda, a mięso delikatnie się zarumieni.
  2. Dodawanie pozostałych składnikówWlej pomidory, keczup i połącz składniki. Dodaj połamany na mniejsze płaty makaron, dolej ok. 100 ml wody i gotuj 10 minut pod przykryciem (pomieszaj w połowie czasu).
  3. Gotowanie całościNastępnie gotuj kolejne 10 minut bez pokrywki, by odparował nadmiar wody. Posyp serem i na 5 minut kolejny raz przykryj pokrywką, aby ser się rozpuścił.

Jak ciekawie przygotować lasagne?

Lasagne można przygotować na wiele sposobów, nie tylko w wersji klasycznej z mięsem. Bardzo popularne jest lasagne ze szpinakiem i serem ricotta – delikatne, kremowe i idealne dla wegetarian. Inną smaczną propozycją jest lasagne warzywne, z cukinią, bakłażanem, papryką i sosem pomidorowym – jest lekka, ale nadal sycąca. Dla miłośników grzybów świetnie sprawdzi się wersja z pieczarkami lub borowikami, podana z aromatycznym sosem śmietanowym. Można też przyrządzić lazanie bezglutenowe, używając specjalnego makaronu lub plastrów cukinii zamiast tradycyjnych płatów. To danie daje mnóstwo możliwości, więc śmiało możesz eksperymentować w kuchni. Zobacz też, jak zrobić lasagne na różne sposoby według trików Darii Ładochy.

Czytaj też:
Pijesz kawę za kawą i ziewasz w pracy? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do mielonych. Ten składnik wznosi je na wyższy poziom

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl