Zrobiłam pastę jajeczną z przepisu dietetyka. Ten składnik zmienił wszystko. Musisz spróbować

Zrobiłam pastę jajeczną z przepisu dietetyka. Ten składnik zmienił wszystko. Musisz spróbować

Dodano: 
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / webstoodio
Moja rodzina uwielbia pastę jajeczną. Przygotowuję ją często, ale za każdym razem inaczej. Dzięki temu nigdy się nie nudzi. Gdy ostatnio szukałam pomysłu, jak ją urozmaicić, natrafiłam na przepis dietetyka Michała Wrzoska. Jego receptura okazała się strzałem w dziesiątkę.

Jajka doskonale komponują się z wieloma różnymi produktami. Można na przykład łączyć je z papryką, suszonymi pomidorami, awokado, ogórkiem kiszonym, tuńczykiem, żółtym serem czy czosnkiem niedźwiedzim. Dietetyk Michał Wrzosek dorzuca do swojej pasty jeszcze inny składnik. Sięga po prosty, smaczny i tani dodatek, który większość osób ma w lodówce. Bez większego wysiłku tworzy przekąskę, która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Stanowi świetny zastrzyk energii. Sprawdź, w czym dokładnie tkwi jej sekret.

Jak zrobić pastę jajeczną z przepisu dietetyka?

Dietetyk Michał Wrzosek łączy jajka z serkiem wiejskim. Ten prosty produkt ma niewiele kalorii (103 kcal w 100 gramach), ale obfituje w łatwo przyswajalne białko. Jedno opakowanie o wadze 200 gramów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wskazany makroskładnik w ponad 40 procentach. Warto zauważyć, że twarożek dostarcza też sporych ilości innych cennych związków, takich jak na przykład selen, fosfor, wapń czy witaminy z grupy B. Włączenie go do diety pozwala przedłużyć uczucie sytości po posiłku i zmniejszyć ochotę na słodycze i inne niezdrowe przekąski.

Przepis: Pasta jajeczna od dietetyka

To świetna propozycja na śniadanie lub przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
162 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g serka wiejskiego
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pastyPrzełóż serek wiejski do naczynia żaroodpornego. Wbij do niego jajka i dopraw całość wedle uznania>
  2. Pieczenie składnikówWstaw naczynie z jajkami i serkiem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut (grzanie góra-dół).
  3. Podawanie pastyRozgnieć składniki widelcem i wymieszaj. Podawaj pastę z ulubionymi dodatkami.

Rada: Gotową pastę jajeczną można wymieszać z pokrojoną drobno papryką albo innymi ulubionymi dodatkami i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jak podać pastę jajeczną?

Pastę jajeczną z serkiem wiejskim można podać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym i chrupiącym pieczywem (na przykład chlebem razowym). Ale to niejedyna dostępna opcja. Jest ich znacznie więcej. Możesz na przykład pokusić się o podanie pysznego dodatku na liściach sałaty albo waflach ryżowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować pastę jajeczną niczym farsz i wypełnić nią wydrążone warzywa (papryki, pomidory etc.) albo zawinąć farsz w szynkę i stworzyć niecodzienne roladki, idealne na przekąskę. Rozwiązań, jak widzisz, nie brakuje. Warto eksperymentować. Kreatywność w kuchni popłaca.

Czytaj też:
Lidl czy Biedronka? Tylko jeden jogurt to numer 1. Zobacz, który warto mieć w lodówce
Czytaj też:
Kupujesz skyr? Zły wybór może kosztować zdrowie. Zobacz, co ukrywają etykiety

Opracowała:
Źródło: dr Michał Wrzosek/YouTube, WPROST