Oszalejesz na punkcie tego fit brownie z 4 składników. Bez grama mąki ani cukru

Oszalejesz na punkcie tego fit brownie z 4 składników. Bez grama mąki ani cukru

Dodano: 
Browni na talerzyku
Browni na talerzyku Źródło: Freepik
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowego stylu życia? Mamy coś idealnego. Dietetyczne brownie z zaledwie czterech składników. Sprawdź, jak w kilka chwil wyczarować coś pysznego – bez mąki, cukru, ale też późniejszych wyrzutów sumienia z powodu zjedzenia tego deseru. 

Chyba niemal każdy z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego – zwłaszcza do popołudniowej kawki czy herbaty. To taki drobny, ale bardzo przyjemny rytuał, który potrafi umilić dzień. A najlepsze są te słodkości, które przygotujemy samodzielnie w domu – nie tylko smakują najlepiej, ale też niosą ze sobą wiele satysfakcji. Choć będąc na diecie trzeba unikać nadmiaru kalorii, nie oznacza to rezygnacji ze słodkości. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie ich w wersji dietetycznej – takie desery są zdrowsze, ale równie smaczne.

Przepis na dietetyczne brownie z czterech składników

Brownie to jedno z tych ciast, które uwielbiają niemal wszyscy – wilgotne, czekoladowe i intensywne w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a w towarzystwie filiżanki kawy czy gałki lodów tworzy deser idealny. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne, dlatego często decydujemy się na upieczenie tego smakołyku. Można jednak też przygotować ekstremalnie proste i szybkie brownie, a do tego bardziej dietetyczne niż klasyczna wersja. Składa się jedynie z czterech składników, nie zawiera mąki, jajek czy cukru.

Przepis: Dietetyczne brownie

To brownie genialnie smakuje, a zrobisz je w ciągu kilku chwil.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
263 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 150 g masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez dodatków)
  • 50 g ciemnego kakao
  • ¾ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewanie piekarnikaRozgrzej piekarnik do 180 °C (góra‑dół, bez termoobiegu). Wysmaruj lub wyłóż papierem foremkę (o wymiarach 10×20 cm).
  2. Mieszanie składnikówZblenduj banany na gładkie puree. Dodaj masło orzechowe, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię. Na wierzchu możesz ułożyć plasterki owoców lub posypać czekoladą.
  3. Pieczenie browniePiecz około 30 minut. Wyjmij, ostudź i możesz je jeść.

Z czego jeszcze można przygotować brownie?

Dietetyczne brownie można przygotować także bez użycia bananów – istnieje wiele innych zdrowych i smacznych zamienników. Świetnie sprawdza się na przykład purée z dyni, batatów (słodkich ziemniaków) albo z cukinii – wszystkie te składniki nadają ciastu wilgotność i naturalną słodycz, a jednocześnie są niskokaloryczne. Do słodzenia można użyć na przykład erytrytolu, stewii, daktyli lub syropu z agawy (w niewielkiej ilości). Zamiast tradycyjnej mąki warto sięgnąć po mąkę owsianą. Taka wersja brownie jest nie tylko zdrowsza, ale też pełna błonnika pokarmowego i wartości odżywczych – idealna dla osób dbających o dietę, ale nie chcących rezygnować z przyjemności.

Czytaj też:
Dodaj to do kefiru, a twój metabolizm ruszy z kopyta. Dietetyk zachwala ten domowy sposób
Czytaj też:
Mało kto pamięta o tych 3 zasadach. Stosuj je, a „oponka” z brzucha zniknie szybciej niż myślisz

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl