Chyba niemal każdy z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego – zwłaszcza do popołudniowej kawki czy herbaty. To taki drobny, ale bardzo przyjemny rytuał, który potrafi umilić dzień. A najlepsze są te słodkości, które przygotujemy samodzielnie w domu – nie tylko smakują najlepiej, ale też niosą ze sobą wiele satysfakcji. Choć będąc na diecie trzeba unikać nadmiaru kalorii, nie oznacza to rezygnacji ze słodkości. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie ich w wersji dietetycznej – takie desery są zdrowsze, ale równie smaczne.
Przepis na dietetyczne brownie z czterech składników
Brownie to jedno z tych ciast, które uwielbiają niemal wszyscy – wilgotne, czekoladowe i intensywne w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a w towarzystwie filiżanki kawy czy gałki lodów tworzy deser idealny. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne, dlatego często decydujemy się na upieczenie tego smakołyku. Można jednak też przygotować ekstremalnie proste i szybkie brownie, a do tego bardziej dietetyczne niż klasyczna wersja. Składa się jedynie z czterech składników, nie zawiera mąki, jajek czy cukru.
Przepis: Dietetyczne brownie
To brownie genialnie smakuje, a zrobisz je w ciągu kilku chwil.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 263 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości dojrzałe banany
- 150 g masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez dodatków)
- 50 g ciemnego kakao
- ¾ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzewanie piekarnikaRozgrzej piekarnik do 180 °C (góra‑dół, bez termoobiegu). Wysmaruj lub wyłóż papierem foremkę (o wymiarach 10×20 cm).
- Mieszanie składnikówZblenduj banany na gładkie puree. Dodaj masło orzechowe, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię. Na wierzchu możesz ułożyć plasterki owoców lub posypać czekoladą.
- Pieczenie browniePiecz około 30 minut. Wyjmij, ostudź i możesz je jeść.
Z czego jeszcze można przygotować brownie?
Dietetyczne brownie można przygotować także bez użycia bananów – istnieje wiele innych zdrowych i smacznych zamienników. Świetnie sprawdza się na przykład purée z dyni, batatów (słodkich ziemniaków) albo z cukinii – wszystkie te składniki nadają ciastu wilgotność i naturalną słodycz, a jednocześnie są niskokaloryczne. Do słodzenia można użyć na przykład erytrytolu, stewii, daktyli lub syropu z agawy (w niewielkiej ilości). Zamiast tradycyjnej mąki warto sięgnąć po mąkę owsianą. Taka wersja brownie jest nie tylko zdrowsza, ale też pełna błonnika pokarmowego i wartości odżywczych – idealna dla osób dbających o dietę, ale nie chcących rezygnować z przyjemności.
Czytaj też:
Dodaj to do kefiru, a twój metabolizm ruszy z kopyta. Dietetyk zachwala ten domowy sposóbCzytaj też:
Mało kto pamięta o tych 3 zasadach. Stosuj je, a „oponka” z brzucha zniknie szybciej niż myślisz