Ten placek z kruszonką to hit w moim domu. Zrobisz go bez trudu z sezonowymi owocami

Ten placek z kruszonką to hit w moim domu. Zrobisz go bez trudu z sezonowymi owocami

Dodano: 
Placek z wiśniami
Placek z wiśniami Źródło: Freepik
Jeśli jesteś miłośnikiem ciasta z kruszonką, koniecznie zrób je z wiśniami. Smakuje naprawdę doskonale, a do tego jego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zobacz, jak je upiec. 

Domowe wypieki mają niepowtarzalny smak, który trudno porównać z gotowymi ciastami z cukierni. Często są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze – dokładnie wiesz, co do nich dodajesz, możesz ograniczyć cukier, użyć lepszych składników. Co więcej, ich przygotowanie wcale nie musi być trudne – wiele przepisów jest prostych i sprawdzi się nawet dla początkujących. Dzięki temu możesz cieszyć się wspaniałym smakiem, a satysfakcja z własnoręcznie upieczonego ciasta to dodatkowy bonus.

Jak zrobić ciasto z kruszonką i wiśniami? Prosty przepis

Zamiast po raz kolejny sięgać po sprawdzony sernik czy szarlotkę, warto skorzystać z krótkiego sezonu na wiśnie i upiec coś nieco innego – na przykład proste ciasto z kruszonką i świeżymi wiśniami. Kwaśne owoce doskonale przełamują słodycz ciasta, a chrupiąca, maślana kruszonka nadaje mu wyjątkowego charakteru. To świetny sposób, by wprowadzić do wypieków trochę sezonowej świeżości i cieszyć się smakiem lata. Pamiętaj, że jeśli wiśnie są wyjątkowo soczyste, to należy je lekko odsączyć przed użyciem.

Przepis: Placek z kruszonką

Tym plackiem zajada się cała moja rodzina, koniecznie spróbuj go zrobić.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

Spód ciasta kruchego:

  • 90 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 750 g umytych i wydrylowanych wiśni

Kruszonka:

  • 90 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzanie piekarnikaRozgrzej piekarnik do 180 °C (góra–dół) lub 160 °C (termoobieg).
  2. Przygotowanie spodu ciastaRęcznie szybko zagnieć składniki (masło możesz posiekać lub zetrzeć na tarce). Wyłóż formę papierem do pieczenia, wyłóż ciastem dno i boki i lekko dociśnij. Podpiecz przez 20–25 min aż lekko się zarumieni.
  3. Przygotowanie kruszonkiMasło posiekaj lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami i rozetrzyj palcami do uzyskania grudek.
  4. Pieczenie ciastaNa podpieczony spód wyłóż wiśnie. Posyp obficie kruszonką. Piecz 45 min w 180 °C na najniższej półce piekarnika.

Wiśnie świetnie sprawdzają się jako owocowe nadzienie, jednak to ciasto jest również bardzo uniwersalne i można je przygotować z innymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, śliwki, morele, jagody czy rabarbar.

Co jeszcze można zrobić z wiśni?

Wiśnie to niezwykle wszechstronne owoce, które doskonale nadają się do przygotowania różnych przetworów i deserów. Można z nich zrobić klasyczne dżemy, konfitury czy kompoty – idealne do kanapek lub jako dodatek do naleśników. Z wiśni przygotowuje się również nalewki i soki, które świetnie smakują przez cały rok. W świecie deserów króluje ciasto z wiśniami, na przykład tradycyjny placek drożdżowy, tarta albo sernik z wiśniowym musem. Te owoce świetnie sprawdzają się też jako nadzienie do pierogów, dodatek do lodów. Jeśli masz ochotę na więcej kuchennych eksperymentów, to dobrym pomysłem jest też przygotowanie czekoladowego ciasta z wiśniami.

Czytaj też:
To mleko jest pełne zdrowotnych „pułapek”. Szkodzi kościom i jelitom. Masz je w lodówce?
Czytaj też:
To najlepsze bułki w Biedronce, a wiele osób je omija. Pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl