Karol Okrasa słynie z „łamania” różnego rodzaju receptur. Nadawania tradycyjnym i dobrze znanym potrawom nowego „sznytu”. Nie stroni jednak też od przygotowywania „klasyków” – nieskomplikowanych dań, które od lat goszczą w polskiej kuchni. W jednym ze swoich materiałów opublikowanych w sieci stwierdził bowiem, że „właśnie tymi prostymi rzeczami kucharz może wreszcie udowodnić swoją wartość”. Dlatego pewnego razu „wziął na warsztat” kotlet mielony. Postanowił stworzyć idealny przysmak – taki, który się nie rozpada. Jest chrupiący, a zarazem soczysty i miękki w środku. Sprawdziłam ten patent i powiem tylko jedno – działa.
Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Większość osób łączy mięso na mielone z surową cebulą. Karol Okrasa podpraża ją na złoty kolor i wysusza, zanim trafi do pozostałych składników. Dorzuca też do masy coś, co działa niczym „spulchniacz”. Dodaje jej objętości, a jednocześnie sprawia, że kotlety po usmażeniu powstają soczyste i wręcz rozpływają się w ustach. Tym razem nie chodzi o bułkę namoczoną w mleku czy wodzie, ale zupełnie inny, nieco zapomniany produkt – ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną. Jeśli nie masz jej pod ręką, możesz użyć też kaszy jaglanej albo kaszy manny. Dzięki niej przysmaki zyskują na delikatności. Potem kucharz wyrabia mięso i formuje kotlety. Później obtacza je klasycznej panierce z bułki tartej i smaży na niezbyt mocno rozgrzanym smalcu. Chodzi o to – jak wyjaśnia ekspert – by „kotlety doszły w środku, ale bułka się nie przypaliła”.
Przepis: Kotlety mielone Karola Okrasy
Chrupiące i soczyste zarazem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 272 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30-60 g suchej kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
Do obtoczenia kotletów:
- bułka tarta
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz i pokrój drobno cebulę. Podsmaż ją na złoty kolor, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Ugotuj kaszę na sypko.
- Łączenie składnikówDo mięsa mielonego dodaj przyprawy, przestudzoną kaszę, jajko i cebulkę. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Formowanie i panierowanie kotletówUformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smażenie kotletówSmaż kotlety na smalcu na złoty kolor z każdej strony.
Wskazówka: Pamiętaj, by dobrze wyrobić masę na kotlety i starannie połączyć wszystkie składniki. W przeciwnym razie przysmaki będą pękać podczas smażenia.
Z czym podawać kotlety mielone?
Wybór dodatków to kwestia indywidualna. Sięgnij po te składniki, które najbardziej lubisz. Świetnie sprawdzą się na przykład ziemniaki i mizeria albo inna sałatka z sezonowych warzyw. Karol Okrasa podaje swoje kotlety z purée z selera i ziemniaka ugotowanych w wodzie z niewielką ilością mleka.
Czytaj też:
Tylko do 16 sierpnia w Biedronce okazja roku dla kawoszy i fanów lodów. Nie przegap tej szansyCzytaj też:
Odchudzanie bez stresu? Dietetyczka zdradza „złotą zasadę”. Wypróbuj i chudnij