Te chrupiące gofry bez mąki i mleka robię w 5 minut. Znikają, zanim zdążą ostygnąć

Te chrupiące gofry bez mąki i mleka robię w 5 minut. Znikają, zanim zdążą ostygnąć

Dodano: 
Gofry na desce
Gofry na desce Źródło: Freepik
Masz ochotę na słodkie śniadanie? Postaw na te błyskawiczne gofry z 3 składników. Zrobisz je w mgnieniu oka, a efekt zachwyci całą rodzinę.

Za gofry „na mieście” trzeba zwykle słono płacić. Dlatego już dawno zrezygnowałam z kupowania tych przysmaków w cukierniach czy budkach ze słodyczami. Robię je sama w domu, i to nie tylko na deser. Zdarza mi przyrządzać te przysmaki również na śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzebuje żadnych wyszukanych produktów. Nie muszę nawet zaopatrywać się w mąkę, mleko, proszek do pieczenia czy cukier. Na dobrą sprawę w zupełności wystarczą trzy składniki. Bez trudu dostaniesz je w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Kosztują „grosze”.

Jak zrobić pyszne gofry z 3 składników?

Te gofry nie wymagają wiele pracy. By je przyrządzić, trzeba połączyć budyń czekoladowy bez cukru ze skyrem naturalnym i jajkiem. Potem wystarczy wylać powstałą masę do natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy. To dosłownie pięć minut pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jeśli nie masz pod ręką budyniu, możesz go śmiało zastąpić. Świetnym zamiennikiem będzie „duet” złożony z kakao i zmielonych płatków owsianych (około 30 gramów). Pamiętaj, że po wyjęciu z gofrownicy przysmaki powinny „odpocząć” (najlepiej na kratce). Dzięki temu odparuje z nich nadmiar wilgoci i pozostaną przyjemnie chrupiące.

Przepis: Chrupiące gofry z 3 składników

Te przysmaki zrobisz nawet bez mleka, mąki czy proszku do pieczenia. Zobacz, jakie to proste.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g jogurtu naturalnego typu islandzkiego (skyru)
  • 35 g budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • tłuszcz do nasmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy na gofryWybij jajko do miski. Dodaj skyr i budyń. Całość wymieszaj.
  2. Pieczenie gofrówNatłuść i rozgrzej gofrownicę. Wylej porcje ciasta na foremki. Zamknij pokrywę. Piecz gofry przez około 5 minut do zarumienienia.
  3. Podawanie gofrówPodawaj gofry z ulubionymi dodatkami.

Z czym podawać gofry?

Gofry można serwować z wieloma różnymi składnikami. Najczęściej podaje te przysmaki w „towarzystwie” jogurtu naturalnego i domowej granoli. Świetnie smakują też w połączeniu z dżemem, konfitura, świeżymi lub mrożonymi owocami, na przykład bananami, truskawkami, jagodami, malinami, morelami, brzoskwiniami czy borówkami. Co więcej, możesz śmiało polać je odrobiną naturalnego miodu, posypać cukrem pudrem, cynamonem albo kawałkami gorzkiej czekolady. Doskonale sprawdzą się również posiekane orzechy, migdały itp. Dopasuj sposób podania, a także ilość i rodzaj dodatków do indywidualnych preferencji. Pamiętaj, by zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Czytaj też:
Lekka, soczysta i gotowa w 10 minut. Ta sałatka to letni hit w mojej kuchni. Wypróbuj przepis
Czytaj też:
Racuchy bez jajek? Smakują jak u babci! Już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl