Ta zielona zupa wzmacnia moją odporność i chroni serce. Naukowcy też chwalą jej działanie

Ta zielona zupa wzmacnia moją odporność i chroni serce. Naukowcy też chwalą jej działanie

Dodano: 
Zupa egipska molokhia
Zupa egipska molokhia Źródło: Shutterstock / I A Scrabble
Nie wiesz, co zrobić na obiad? Ta zupa była kiedyś nazywana pokarmem królów. Zresztą nie bez powodu. Ma mnóstwo cennych właściwości i wspomaga profilaktykę wielu groźnych chorób.

Kiedy myślimy o jesiennych przysmakach, zwykle w głowie pojawia się poczciwy polski rosół albo krem z dyni. Nie są to jednak jedyne potrawy, jakie warto przygotować w chłodniejsze wrześniowe dni. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, postaw na inne, nieco bardziej egzotyczne danie – molokhię. Ta egipska zupa to prawdziwa „bomba” wartości odżywczych, które – jak przyznają naukowcy – mogą realnie wesprzeć funkcjonowanie organizmu na wielu różnych poziomach.

W czym tkwi sekret egipskiej zupy na jesień?

Głównym składnikiem tego przysmaku jest juta warzywna (kolorowa), zwana również egipskim szpinakiem. Można ją kupić za pośrednictwem sklepów internetowych. Paczka suszonych liści o wadze 200 gramów kosztuje około 21 złotych. Warto w nie zainwestować, bo mają wiele cennych zawartości. Obfituje przede wszystkim w antyoksydanty. Związki te wykazują – jak podkreślają badacze z Zakładu Towaroznawstwa Żywności Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego – bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm, a ich działanie jest wielokierunkowe.

Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu oksydantów, czyli wolnych rodników. Hamują rozpoczęcie procesu utleniania metali takich jak: kadm, rtęć, miedź i ołów, z czym wiąże się wspomaganie układu odpornościowego [...] Naprawiają wywołane przez oksydanty szkody, których organizm nie był w stanie naprawić. Eliminują i zastępują uszkodzone przez wolne rodniki cząsteczki, które nie nadają się do naprawy, a także usuwają niepożądane substancje, powstające w wyniku działania oksydantów – czytamy w artykule Magdaleny Skotnickiej, Mariki Golan oraz Noemi Szmukały pod tytułem „Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej”.

Naukowcy zaznaczają, że antyoksydanty odgrywają niezwykle istotną rolę w profilaktyce wielu problemów zdrowotnych – nie tylko chorób o podłożu nowotworowym, ale też schorzeń układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Co więcej, mogą one znacznie przyspieszyć i ułatwić proces rekonwalescencji.

Jak zrobić egipską molokhię?

Wbrew pozorom przygotowanie tej zupy jest banalnie proste. Wystarczy zagotować bulion, dodać do niego drobno posiekane liście juty, a także podsmażony czosnek i przyprawy. Do zrobienia przysmaku możesz wykorzystać również zwykły szpinak. On równie dostarcza sporej dawki antyoksydantów. Poleca go Kardiolog Long Cao z Memorial Hermann w Houston.

Przepis: Egipska zupa molokhia

Syci, dodaje energii i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Egipska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 40 dag juty warzywnej lub szpinaku
  • 1 litr bulionu
  • 6 ząbków czosnku
  • kumin, chili, sól

Dodatkowo:

  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zupyPodsmaż czosnek. Pokrój jutę lub szpinak. Zagotuj bulion. Dodaj rozdrobnione liście i gotuj całość przez 3-4 minuty. Wyłącz palnik. Dodaj czosnek i pozostaw zupę pod przykryciem na około 10 minut. W tym czasie juta puści sok i naturalnie zagęści zupę. Jeśli używasz szpinaku, możesz całość zblendować i zagęścić, na przykład śmietaną.
  2. Podawanie zupyNajlepiej smakuje z pieczywem lub ryżem.

Czytaj też:
Dietetyczka zdradza swój ulubiony chleb. Sprawdź, czy masz tę „perełkę” w domu
Czytaj też:
Bosacka ostrzega: te parówki nie mają mięsa. Zobacz, jak wybrać dobre

Opracowała:
Źródło: Healthy