Niedobór witaminy B12 kojarzony jest głównie z wegetarianami i weganami. Niestety, osoby, które jedzą mięso i nabiał również mogą doprowadzić do niedoboru witaminy B12. Witamina ta jest ważna dla funkcjonowania układu nerwowego, trawiennego, naczyniowego i rozrodczego:
-
reguluje produkcję hormonów,
-
wspiera układ odpornościowy,
-
pomaga w produkcji czerwonych krwinek,
-
bierze udział w metabolizmie białek i konwersji węglowodanów w glukozę.
Witaminę B12 znajdziemy głównie w mięsie, podrobach, nabiale czy jajach. Stosunkowo niewielka ilość witaminy B12 znajduje się także w pieczarkach. Na szczęście na rynku nie brakuje suplementów diety z witaminą B12, po które w razie potrzeby można sięgnąć.
Jest to witamina, która rozpuszcza się w wodzie. Nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać, a to oznacza, że musimy przyjmować ją wraz z pożywieniem. Dobra wiadomość jest taka, że potrafimy ją magazynować.
Oprócz wegetarian i wegan, na niedobór witaminy B12 są narażone także osoby po 50. roku życia, ponieważ wraz z wiekiem zmniejsza się produkcja kwasu żołądkowego. Niedobór grozi też osobom z zaburzeniami trawienia, np. zmagających się z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Niedobór witaminy B12 – objawy
WItamina B12 jest niezbędna dla zdrowia mózgu. To jednak nie jedyna jej rola. Niedobór tej witaminy może powodować:
-
niedokrwistość,
-
problemy z równowagą,
-
splątanie,
-
dezorientację,
-
problemy z pamięcią,
-
chroniczne zmęczenie,
-
problemy gastryczne i trawienne (biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy),
-
drętwienie i mrowienie mięśni,
-
choroby serca,
-
spadek nastroju,
-
stany depresyjne.
Objawy i skutki niedoboru witaminy B12 bardzo łatwo odwrócić, suplementując tę witaminę lub zmieniając dietę. W przypadku większości dorosłych zalecana dzienna dawka wynosi 2,4 mcg. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie jest większe. Indywidualną dawkę powinien zalecić lekarz.
Czytaj też:
Masz kłopoty z koncentracją i jesteś drażliwy? To może być niedobór ważnej witaminy