Proste sposoby na przygotowanie kawy z dodatkiem witamin i minerałów

Proste sposoby na przygotowanie kawy z dodatkiem witamin i minerałów

Dodano: 
Wzorek na kawie
Wzorek na kawie Źródło: Pexels / Kevin Menajang
Zapominasz o codziennych witaminach, ale nie o wypiciu kawy? Połącz wszystko w jeden napój! Oto proste metody.

Przygotowanie „witaminowej kawy” daje liczne korzyści zdrowotne – od poprawy nastroju i dodanie energii po ochronę zdrowia serca. Dlatego dodaj zdrową dawkę witamin, przeciwutleniaczy i wartości odżywczych do codziennej porcji kofeiny. Warto maksymalnie wykorzystać każdą filiżankę dzięki popularnym składnikom, które właściwie każdy ma w swojej kuchni. Należą do nich: cynamon, imbir, kurkuma oraz kakao.

Jak zrobić witaminową kawę?

  • Posyp kawę cynamonem dla zdrowia serca. Cynamon dostarcza potężnej dawki przeciwutleniaczy, a przy okazji jest niesamowicie pyszny. Jest używany jako lecznicza przyprawa od tysięcy lat.
  • Dodaj imbir dla zapobiegania bólom mięśni. Zawiera silny przeciwutleniacz i związki przeciwzapalne. Imbir może też zmniejszyć ból mięśni, obniżyć cholesterol i wspomagać trawienie. Wsyp trochę startej przyprawy do kawy, aby uzyskać lekko pikantny, aromatyczny posmak.
  • Wzbogać filiżankę kawy odrobiną kurkumy. Ta ziemista, złota przyprawa znana jest z licznych właściwości zdrowotnych. Leczy stany zapalne, wspomaga detoksykację wątroby i usprawnia trawienie. Wzmocnisz jej efekt, jeśli dodatkowo połączysz ją z odrobiną czarnego pieprzu.
  • Dodaj do kawy nieco kakao. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy i największe źródło żelaza pochodzenia roślinnego. Jest też dobre dla twojego serca. Wsyp 1 łyżkę surowego kakao do filiżanki kawy i wymieszaj. Uważaj, by nie używać kakao dosładzanego cukrem.

Czytaj też:
Pijesz kawę przed śniadaniem? Popełniasz błąd