Zioła i przyprawy oferują szerokie spektrum prozdrowotnych korzyści, które odkrywa nauka. Których przypraw szczególnie warto używać?
Natura obfituje w aromatyczne zioła i przyprawy. Niektóre specyficzne właściwości lecznicze przypraw wykorzystywano już w starożytności. Faktycznie, złożoność i różnorodność chemii roślin może pomóc w rozwiązaniu różnych problemów zdrowotnych. Chociaż w kuchni używamy ich głównie ze względu na smak, warto zapoznać się z ich właściwościami.
Przyprawy na problemy z trawieniem:
- Kolendra – przyspiesza proces trawienia i łagodzi niestrawność, skurcze brzucha, biegunkę i wzdęcia. Działa również moczopędnie i reguluje ciśnienie krwi. Można używać zarówno jej nasiona, jak i liście.
- Koper włoski – stymuluje procesy trawienne, aby prawidłowo metabolizować pokarm. Sprawdza się na zgagę, niestrawność i zespół jelita drażliwego, a także łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Cała roślina kopru włoskiego jest jadalna.
- Imbir – działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, pobudzając enzymy trawienne i żółć do efektywnego przetwarzania pokarmu przez żołądek i wątrobę. Można go dodawać do potraw, pić jako herbatę lub przygotować zdrowotny napar.
Przyprawy na ból stawów:
- Czosnek – to silny środek przeciwzapalny, który rozgrzewa i łagodzi ból stawów. Czosnek zwalcza stan zapalny, będąc skuteczny zarówno po zjedzeniu, jak i na zewnątrz (okład). Poza tym znany jest ze swoich właściwości wspomagających odporność.
- Zielona herbata – ma więcej flawonoidów (rodzaj przeciwutleniacza) niż inne rodzaje herbaty. To właśnie te substancje są głównym czynnikiem przyczyniającym się do przeciwzapalnego działania zielonej herbaty.
- Lukrecja – zawiera przeciwzapalne flawonoidy, które hamują enzym wywołujący stan zapalny. Korzeń lukrecji można przyjmować w kapsułce lub pić jako herbatę. Uwaga: dużych ilościach może przyczynić się do nadciśnienia i niskiego poziomu potasu. Jest odradzana kobietom w ciąży.
Przyprawy wzmacniające odporność
- Pieprz czarny – na odporność szczególnie polecana jest piperyna – substancja zawarta w pieprzu czarnym. Ma właściwości przeciwutleniające, wiąże się z receptorami komórek odpornościowych i zwiększa żywotność komórek. Piperyna hamuje również wzrost raka okrężnicy, piersi i innych nowotworów.
- Kurkuma – jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który wspomaga układ odpornościowy. Zawarta w niej kurkumina zwalcza infekcje i pomaga leczyć stan zapalny. Ciepło podczas gotowania uwalnia kurkuminę i inne fitoskładniki. Połącz kurkumę z czarnym pieprzem i olejem kokosowym, aby w pełni wykorzystać ich zalety.
Czytaj też:
To już pewne: witaminy C i E zmniejszają ryzyko choroby Parkinsona
Źródło: Daily health post