5 pokarmów, których należy bezwzględnie unikać przy bólu stawów

5 pokarmów, których należy bezwzględnie unikać przy bólu stawów

Dodano: 
Ból stawów
Ból stawów Źródło: Unsplash / Anna Auza
Cierpisz na ból lub zapalenie stawów? Sprawdź, jakich pokarmów unikać, aby wspomagać dochodzenie do zdrowia.

Zapalenie stawów to stan chorobowy występujący u bardzo wielu osób. Powoduje ból i uszkodzenia stawów, kości i innych części ciała. Badania pokazują, że eliminacja niektórych pokarmów może być pomocna przy zapaleniu stawów i bólu mięśni.

5 pokarmów, których należy unikać przy bólu mięśni i zapaleniu stawów

1. Pokarmy z glutenem

Niestety – wszystkie pokarmy zawierające gluten powinny być na czerwonej liście. Oprócz tego, że zawierają mnóstwo węglowodanów, gluten może powodować stany zapalne. Około 40% populacji jest nosicielem genu powodującego celiakię – chorobę, przy której stosuje się dietę bezglutenową. Czynniki środowiskowe, które mogą wywołać „aktywację” genu, obejmują ciążę, chorobę, menopauzę, stosowanie antybiotyków, długotrwałe stosowanie ibuprofenu, infekcje przewodu pokarmowego i zwykłą grypę żołądkową. Dlatego jeśli masz zapalenie stawów, lepiej i zdrowiej jest nie ryzykować.

2. Warzywa psiankowate

Warzywa psiankowate zawierają alkaloidy, które zmieniają sposób metabolizmu wapnia w organizmie. W wyższych stężeniach alkaloidy powodują odkładanie się wapnia w tkankach miękkich organizmu, powodując bóle stawów i stany zapalne. Do popularnych warzyw psiankowatych zaliczamy m.in. bakłażany, pomidory i paprykę.

3. Fast foody

Fast foody: burgery, zapiekanki, czy frytki często są smażone w olejach pełnych tłuszczów trans. Tłuszcze te w niewielkich ilościach są dobre dla organizmu, ale w ilościach, które dostarczane w formie fast foodów zwiększają stan zapalny, wywołując z czasem odkładanie się fibryny w stawach. Nadmiar fibrymy może prowadzić do zapalenia stawów i bólu.

4. Potrawy z grilla

Grillowanie żywności (w szczególności mięsa) w wysokich temperaturach nad otwartym ogniem uwalnia produkt uboczny o nazwie Advanced Glycation End (AGE). AGE są dobrze znane w świecie medycyny z tego, że powodują zapalenie stawów, a niekiedy całego układu naczyniowego. To zwiększa stan zapalny i przyspiesza choroby serca. Z drugiej strony niewielka ilość nieprzypalonych potraw z grilla nie powinna być szkodliwa.

5. Przetworzony cukier

Przetworzony cukier – taki jak ten znajdujący się w twoich ulubionych napojach gazowanych – wyzwala w ciele uwalnianie cytokin prozapalnych. Cytokiny same w sobie są dobre – sprzyjają leczenie urazów i infekcji. Jednak gdy wszystko jest w porządku, uwalnianie cytokin i procesy z tym związane spowodują niepotrzebny stan zapalny i ból stawów.

Czytaj też:
Skutki uboczne strzelania palcami. To bardziej niebezpieczne niż myślisz