Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej wartościowych olejów. Jest tłoczony na zimno, aby zachować wszystkie cenne składniki nasion dyni. Ma charakterystyczny, ciemny, lekko zielonkawy kolor i dość intensywny orzechowy smak. W Polsce nie jest zbyt popularny, ale warto go wykorzystywać w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na jego dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Co zawiera olej z pestek dyni
- nienasycone kwasy tłuszczowe
-
fitosterole
- witaminy A, E, D i witaminy z grupy B
- potas, selen, cynk, żelazo, magnez, fosfor
Właściwości oleju z pestek dyni
- reguluje pracę układu moczowego i gruczołu krokowego u mężczyzn
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu
- zachowuje młodość skóry i dobry wygląd włosów
- zapobiega zaparciom i reguluje metabolizm
- pomaga oczyszczać organizm
- wzmacnia serce
- zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
- stymuluje układ odpornościowy
- pomaga zachować zdrowy wzrok
Jak wykorzystać olej z pestek dyni
Jeśli po raz pierwszy kupiłeś olej z pestek dyni, spróbuj, jak smakuje. Z pewnością ten wyraźnie orzechowy, przyjemny smak cię zaskoczy. Olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do sałatek. Będzie dobrze się komponował w towarzystwie sałat, makaronów, orzechów, serów, owoców takich jak gruszki czy winogrona. Jeśli lubisz kremowe zupy, podaj je skropione olejem dyniowym. Będzie pasował do zupy z dyni, kremu z białych warzyw czy zupy serowej. Co może być zaskakujące, olej z pestek dyniowych może być też deserem. Znakomicie podkreśli smak sernika czy lodów waniliowych, a ty zaskoczysz gości oryginalnym daniem. Ważne: olej z pestek dyni stosujemy tylko na zimno.
Przepis: Lody z olejem z pestek dyni
Lody z dodatkiem oleju i pestek dyni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 500 gram lodów waniliowych
- 6 łyżek oleju z pestek dyni
- 6 łyżek pestek dyni
Sposób przygotowania
- Upraż pestki dyniRozgrzej patelnię. Na suchej patelni praż przez chwilę pestki dyni, aż staną się lekko rumiane.
- Przygotuj deserDo deserowych pucharków nałóż porcje lodów waniliowych. Polej lody olejem z pestek dyni i posyp uprażonymi pestkami. Zamiast pestek dyni możesz dodać także orzechy włoskie lub podsmażone w cukrze gruszki.
Czytaj też:
Rak prostaty – co roku ginie przez niego 5 tys. Polaków, bo... wstydzą się badać. Urolog ostrzega