Przysmak, który leczy prostatę. Lody z olejem z pestek dyni

Przysmak, który leczy prostatę. Lody z olejem z pestek dyni

Dodano: 
Dynie
Dynie Źródło: Pixabay / Couleur
Olej z pestek dyni to prawdziwa bomba zdrowotna. Wspiera serce, pomaga obniżać cholesterol i stymuluje układ odpornościowy. Jest nieoceniony w diecie mężczyzn, bo jest wsparciem przy chorobach prostaty. A jego zaskakujący smak pozwala wykorzystać go zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach.

Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej wartościowych olejów. Jest tłoczony na zimno, aby zachować wszystkie cenne składniki nasion dyni. Ma charakterystyczny, ciemny, lekko zielonkawy kolor i dość intensywny orzechowy smak. W Polsce nie jest zbyt popularny, ale warto go wykorzystywać w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim na jego dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Co zawiera olej z pestek dyni

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • fitosterole
  • witaminy A, E, D i witaminy z grupy B
  • potas, selen, cynk, żelazo, magnez, fosfor

Właściwości oleju z pestek dyni

  • reguluje pracę układu moczowego i gruczołu krokowego u mężczyzn
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • zachowuje młodość skóry i dobry wygląd włosów
  • zapobiega zaparciom i reguluje metabolizm
  • pomaga oczyszczać organizm
  • wzmacnia serce
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
  • stymuluje układ odpornościowy
  • pomaga zachować zdrowy wzrok

Jak wykorzystać olej z pestek dyni

Jeśli po raz pierwszy kupiłeś olej z pestek dyni, spróbuj, jak smakuje. Z pewnością ten wyraźnie orzechowy, przyjemny smak cię zaskoczy. Olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do sałatek. Będzie dobrze się komponował w towarzystwie sałat, makaronów, orzechów, serów, owoców takich jak gruszki czy winogrona. Jeśli lubisz kremowe zupy, podaj je skropione olejem dyniowym. Będzie pasował do zupy z dyni, kremu z białych warzyw czy zupy serowej. Co może być zaskakujące, olej z pestek dyniowych może być też deserem. Znakomicie podkreśli smak sernika czy lodów waniliowych, a ty zaskoczysz gości oryginalnym daniem. Ważne: olej z pestek dyni stosujemy tylko na zimno.

Przepis: Lody z olejem z pestek dyni

Lody z dodatkiem oleju i pestek dyni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 500 gram lodów waniliowych
  • 6 łyżek oleju z pestek dyni
  • 6 łyżek pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Upraż pestki dyniRozgrzej patelnię. Na suchej patelni praż przez chwilę pestki dyni, aż staną się lekko rumiane.
  2. Przygotuj deserDo deserowych pucharków nałóż porcje lodów waniliowych. Polej lody olejem z pestek dyni i posyp uprażonymi pestkami. Zamiast pestek dyni możesz dodać także orzechy włoskie lub podsmażone w cukrze gruszki.

Czytaj też:
Rak prostaty – co roku ginie przez niego 5 tys. Polaków, bo... wstydzą się badać. Urolog ostrzega