Pietruszka znana jest już od czasów starożytnych. Ceniona jest zarówno jako roślina lecznicza jak i w kuchni. Są dwa rodzaje pietruszki: korzeniowa i naciowa. Z pietruszki korzeniowej jadalny jest zarówno korzeń, jak i natka. Z pietruszki naciowej możemy jeść tylko liście, bo jej korzeń jest twardy i niejadalny. Korzyści płynące ze spożywania każdej części tej rośliny są ogromne. Najnowsze badania wskazują, że jedzenie zaledwie kilku listków pietruszki dziennie uchroni nas przed wieloma chorobami.
Zapobiega rakowi
Flawonoidy są naturalnie występującymi związkami roślinnymi, które mogą przeciwdziałać czynnikom chorobotwórczym w organizmie. Jednym z nich jest myricetin. Badania wskazują, że myricetin zapobiega rakowi skóry. Pietruszka zawiera jedno z najwyższych stężeń mirycetyny na 100 gramów.
Badania wykazały ponadto, że pietruszka i inne zielone zioła i warzywa blokują rakotwórcze działanie związków chemicznych, które powstają np. w grillowanym w wysokiej temperaturze mięsie.
„Jeśli więc smakuje ci zwęglony stek, powinieneś połączyć go z natką pietruszki, aby zmniejszyć potencjalnie szkodliwe skutki związków chemicznych powstałych w czasie grillowania” – doradzają specjaliści z Medical News.
Kolejnym flawonoidem zawartym w pietruszce jest apigenina. Badania dotyczące apigeniny są obiecujące, wskazują, że hamuje ona rozwój guza w agresywnej postaci raka piersi. Naukowcy uważają, że apigenina może być obiecującym nietoksycznym sposobem leczenia raka w przyszłości.
Chroni przed cukrzycą
Myricetin obecny w pietruszce został również zbadany pod kątem stosowania w leczeniu i profilaktyce cukrzycy. Badania laboratoryjne wykazały, że myricetin obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza insulinooporność. Wykazuje również działanie przeciwzapalne.
Zapobiega złamaniom, ma wpływ na procesy związane z krzepnięciem krwi
Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy K. Dziesięć gałązek pietruszki wystarczy, aby osiągnąć zalecane dzienne spożycie witaminy K. Witamina K pełni jedną z głównych ról w procesie krzepnięcia krwi. Bez tej witaminy organizm nie może produkować protrombiny, czynnika niezbędnego do krzepnięcia krwi i metabolizmu kości. Witamina K poprawia również wchłanianie wapnia, przez co pośrednio wpływa na zdrowie kości. Jej niedobór wiąże się z większym ryzykiem złamań kości.
Jakie jeszcze składniki znajdują się w natce pietruszki
Jedna filiżanka posiekanej natki pietruszki zawiera:
- 22 kalorie,
- 1,78 gramów białka,
- 0,47 g tłuszczu,
- 3,8 g węglowodanów,
- 2 g błonnika,
- 0,51 g cukru.
Pietruszka świetnie nadaje się do aromatyzowania posiłków, bez dodawania niezdrowych ilości soli lub cukru.
Czytaj też:
Pieprz do woli! Czarny pieprz zapobiega nowotworom