Koniec z oponką na brzuchu! Jest sposób, żeby się jej pozbyć

Koniec z oponką na brzuchu! Jest sposób, żeby się jej pozbyć

Dodano: 
Kurkuma to popularna przyprawa
Kurkuma to popularna przyprawa Źródło:Unsplash
Opona na brzuchu dotyczy osób z nadwagą i chorych na stłuszczenie wątroby. Badania potwierdzają, że jest sposób, by się jej pozbyć. Zastosuj tę przyprawę.

Oponka na dole brzucha jest nie tylko problemem natury estetycznej, ale i zdrowotnej. Jeśli zbyt się powiększy, może przyczynić się do powstania otyłości brzusznej (trzewnej). Jest ona o tyle niebezpieczna dla naszego zdrowia, że prowadzi do otłuszczenia narządów wewnętrznych.

Najnowsze, opublikowane w czasopiśmie Phytotherapy Research wskazują, że w zrzuceniu zbędnych kilogramów i pozbyciu tzw. opony z brzucha pomaga kurkuma. Przyprawę uzyskuje się z korzenia ostryżu długiego – rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma w kuchni indyjskiej wykorzystywana jest już od kilku tysięcy lat. Ma piękny złoty kolor, dlatego nazywana jest „złotem Indii”. Badania potwierdzają jej prozdrowotne właściwości.

Kurkuma a walka z oponką na brzuchu. Czego dotyczyło badanie?

W badaniu wzięło udział 520 osób chorych na stłuszczenie wątroby. Uczestników podzielono na dwie grupy. Część przyjmowała preparaty z kurkumą (w dawce od 70 do 3000 mg/dzień przez 8-12 tygodni), pozostali – placebo. Badanie miało na celu stwierdzenie, czy przyjmowanie preparatu z kurkuminą (substancją zawartą w kurkumie) poprawia stan zdrowia chorych. W czasie trwania eksperymentu monitorowano ich wagę oraz mierzono obwód w talii.

Wskazano, że suplementacja kurkuminy znacznie zmniejszyła BMI (ang. Body Mass Index – wskaźnik masy ciała) oraz obwód talii. Redukuje też otyłość brzuszną związaną z występowaniem stłuszczenia wątroby.

Jak dawkować kurkumę, by zmniejszyć obwód w pasie?

Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy jest słabo rozpuszczalna w wodzie i trudno wchłania się z przewodu pokarmowego. Aby była lepiej wchłaniana w jelitach, najlepiej łączyć ją z piperyną, która zwiększa rozpuszczalność tego związku. Piperyna jest natomiast składnikiem czarnego pieprzu. Dlatego połączenie tych dwóch przypraw w kuchni to idealne rozwiązanie nie tylko dla smaku potrawy, ale i dla zdrowia. Lekarze przestrzegają, żeby nie przesadzać jednak z ilością kurkumy. Zbyt wysokie dawki kurkuminy mogą wywoływać biegunki, nudności i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zalecają, żeby dzienna dawka kurkuminy nie przekraczała 8 gramów.

Inne prozdrowotne właściwości kurkumy

Wiadomo również, że kurkuma działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo oraz przeciwgrzybiczo. Ma też właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe. Wspiera leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, stanów zapalnych jelit i zapalenia trzustki.

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy

Kurkuma nie jest zalecana kobietom w ciąży. Stwierdzono, że działa pobudzająco na pracę macicy i może doprowadzić do poronienia płodu. Wzmaga również działanie leków przeciwzakrzepowych, a u osób chorych na kamicę żółciową może zwiększać odczuwanie bólu.

Czytaj też:
Te składniki w jedzeniu zniszczą mózg i wątrobę. Zobacz, co ograniczyć w diecie
Czytaj też:
Zwiększony obwód w talii? Zwróć uwagę na stan wątroby

Źródło: onlinelibrary.wiley.com