Warzywa są bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik. Gotując warzywa w zupie, musisz pogodzić się z faktem, że część witamin zostanie utracona. Dotyczy to zwłaszcza wrażliwych na temperaturę witaminy C i witamin z grupy B i kwasu foliowego. Gotowanie szpinaku czy brokułów zmniejsza zawartość witaminy C w nich nawet o 50 proc.– wskazują dietetycy.
Jak gotować warzywa w zupie, żeby traciły jak najmniej składników odżywczych?
- zmniejsz ilość wody, w której gotujesz warzywa, zaplanuj ilość porcji zupy
- zachowaj odpowiednią kolejność gotowania produktów /najpierw włóż do garnka mięso czy ryby z przyprawami, a na końcu dodaj warzywa/
- nie gotuj długo warzyw /pamiętaj, że powinny pozostać "al dente", czyli nieco twarde/
- warzywa liściaste dokładaj na koniec gotowania
- posól wodę na zupę /nieposolona "wysysa" z warzyw cenne składniki/
- podczas gotowania przykryj garnek pokrywką
Jakie składniki odżywcze zostają w zupie po ugotowaniu?
Przy zachowaniu odpowiedniego czasu gotowania, to znaczy gdy zupy nie gotujemy zbyt długo, w warzywach pozostają cenne minerały, takie jak wapń, potas, żelazo i cynk. Bezpowrotnie można je utracić, gotując warzywa zbyt długo, bo wtedy ich struktura rozpada się – przestrzegają dietetycy.
Jakie składniki warzyw są "aktywowane" podczas gotowania?
Istnieją składniki, które zostają "aktywowane" dopiero po ugotowaniu. Należą do nich:
Czy zupa to dobry sposób na jedzenie warzyw?
Zupa to doskonały sposób na jedzenie warzyw. Daje możliwość połączenia wielu warzyw w jednym posiłku, a gotowanie zup warzywnych jest łatwiejsze niż przyrządzanie wyszukanych potraw na bazie warzyw – podkreślają dietetycy. Od tego, jakie składniki do zupy dodamy, będzie zależała ilość składników odżywczych. Wywary przygotowane na bazie włoszczyzny można wzbogacić ogórkami, soczewicą, brokułami, grzybami czy świeżym groszkiem – podpowiadają.
Dlaczego warzywne zupy wspomagają odchudzanie?
Nie warto rezygnować z zupy przed "drugim daniem". Zjedzenie niskokalorycznej zupy warzywnej przed głównym głównego daniem zmniejsza spożycie kalorii w tym posiłku o 20 proc. lub więcej – wskazują dietetycy. Porcja warzywnej zupy w ciągu dnia zapewnia również stałą podaż błonnika pokarmowego, niezbędnego dla utrzymania prawidłowej wagi.
Czytaj też:
Jedz warzywa – poczujesz się szczęśliwszy! Warzywna dieta poprawia samopoczucie