Warzywa w zupie. Podpowiemy ci jak je ugotować, żeby nie straciły wartości odżywczych

Warzywa w zupie. Podpowiemy ci jak je ugotować, żeby nie straciły wartości odżywczych

Dodano: 
Pomidorowa z czosnkiem
Pomidorowa z czosnkiem Źródło:Shutterstock / In Green
Dietetycy podkreślają, że zupa warzywna to jeden z najzdrowszych, niskokalorycznych posiłków i nie powinniśmy z niego zrezygnować. Po ugotowaniu w zupie warzywa tracą tylko część cennych składników odżywczych. Aby posiłek był pełnowartościowy, należy zachować odpowiedni czas gotowania składników.

Warzywa są bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik. Gotując warzywa w zupie, musisz pogodzić się z faktem, że część witamin zostanie utracona. Dotyczy to zwłaszcza wrażliwych na temperaturę witaminy C i witamin z grupy B i kwasu foliowego. Gotowanie szpinaku czy brokułów zmniejsza zawartość witaminy C w nich nawet o 50 proc.– wskazują dietetycy.

Jak gotować warzywa w zupie, żeby traciły jak najmniej składników odżywczych?

  • zmniejsz ilość wody, w której gotujesz warzywa, zaplanuj ilość porcji zupy
  • zachowaj odpowiednią kolejność gotowania produktów /najpierw włóż do garnka mięso czy ryby z przyprawami, a na końcu dodaj warzywa/
  • nie gotuj długo warzyw /pamiętaj, że powinny pozostać "al dente", czyli nieco twarde/
  • warzywa liściaste dokładaj na koniec gotowania
  • posól wodę na zupę /nieposolona "wysysa" z warzyw cenne składniki/
  • podczas gotowania przykryj garnek pokrywką

Jakie składniki odżywcze zostają w zupie po ugotowaniu?

Przy zachowaniu odpowiedniego czasu gotowania, to znaczy gdy zupy nie gotujemy zbyt długo, w warzywach pozostają cenne minerały, takie jak wapń, potas, żelazo i cynk. Bezpowrotnie można je utracić, gotując warzywa zbyt długo, bo wtedy ich struktura rozpada się – przestrzegają dietetycy.

Jakie składniki warzyw są "aktywowane" podczas gotowania?

Istnieją składniki, które zostają "aktywowane" dopiero po ugotowaniu. Należą do nich:

  • Luteina – ważny składnik odżywczy dla zdrowia oczu
  • Beta-karoten – ma silne właściwości antyoksydacyjne, działa również jako osłona skóry przed negatywnym działaniem promieniowania UV
  • Wapń – reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego, od niego zależy funkcjonowanie serca oraz ciśnienie tętnicze, jony wapnia biorą w organizmie udział w odpowiedzi odpornościowej – wspomagają leczenie uczuleń i stanów zapalnych
  • Likopen – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne, ogranicza ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie
  • Czy zupa to dobry sposób na jedzenie warzyw?

    Zupa to doskonały sposób na jedzenie warzyw. Daje możliwość połączenia wielu warzyw w jednym posiłku, a gotowanie zup warzywnych jest łatwiejsze niż przyrządzanie wyszukanych potraw na bazie warzyw – podkreślają dietetycy. Od tego, jakie składniki do zupy dodamy, będzie zależała ilość składników odżywczych. Wywary przygotowane na bazie włoszczyzny można wzbogacić ogórkami, soczewicą, brokułami, grzybami czy świeżym groszkiem – podpowiadają.

    Dlaczego warzywne zupy wspomagają odchudzanie?

    Nie warto rezygnować z zupy przed "drugim daniem". Zjedzenie niskokalorycznej zupy warzywnej przed głównym głównego daniem zmniejsza spożycie kalorii w tym posiłku o 20 proc. lub więcej – wskazują dietetycy. Porcja warzywnej zupy w ciągu dnia zapewnia również stałą podaż błonnika pokarmowego, niezbędnego dla utrzymania prawidłowej wagi.

    Czytaj też:
    Jedz warzywa – poczujesz się szczęśliwszy! Warzywna dieta poprawia samopoczucie

    Źródło: Survival Freedom