-
Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko powikłań i śmierci wśród pacjentów z COVID-19
„Ponieważ niedobór i niedobór witaminy D jest tak powszechny u dzieci i dorosłych w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, szczególnie w miesiącach zimowych, rozsądne jest, aby wszyscy przyjmowali suplement witaminy D w celu...
ProduktyŻywienie -
Dziś Światowy Dzień Jabłka! Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia?
Nie masz nic w lodówce na pyszny deser? Oto najprostsze na świecie pieczone jabłka. Polskie owoce z cynamonem i goździkami to niskokaloryczna i pyszna kompozycja, która sprawdzi się jako rozgrzewający deser. Zobacz prosty i szybki...
ProduktyŻywienie Wideo -
Czy osoby chore na cukrzycę mogą pić soki owocowe?
A co z osobami otyłymi albo małymi dziećmi? Wbrew pozorom odpowiedzi na te pytania nie są wcale oczywiste. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o sokach owocowych i jakie są najważniejsze zalecenia ekspertów dotyczące ich picia.
ProduktyŻywienie -
Nie tylko skok ciśnienia. 5 objawów przedawkowania kofeiny
Kofeina w postaci naturalnej, która obecna jest m.in. w kawie, a także kofeina syntetyczna to związki, które wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Powodują one chwilowy przypływ energii i lepsze samopoczucie, jednak...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity!
Podczas przygotowywania potraw z jaj nierzadko rezygnuje się z żółtek. W 1968 roku American Heart Association (AHA) zaleciło spożywanie nie więcej niż trzech żółtek jaj tygodniowo w celu ograniczenia chorób układu krążenia. Toczyła się...
Bezpieczeństwo żywności -
Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!
Babeczki z żołędzi to prosta w przygotowaniu, odżywcza przekąska, która zawiera 195 kcal na 12 porcji. Jest prawdziwą gratką dla jesiennych smakoszy, do której przekonuje się coraz więcej osób. Chcesz wiedzieć, jak je wykonać? Przeczytaj...
Produkty -
Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy warto przygotowywać dzieciom obiady do szkoły?
Niezależnie od tego, czy twoje dzieci będą w szkole przez cały czas, całkowicie zdalnie, czy połowicznie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że czas spędzą dużo czasu w domu. Z tego powodu warto jest pomyśleć wcześniej o kwestii obiadów,...
Produkty -
5 korzyści zdrowotnych soku ziemniaczanego, których nie można ignorować
Czy wiesz, że sok ziemniaczany jest jednym z najzdrowszych płynów? Jednak niewielu zna zalety tego napoju. Dziś powracając do naturalnych sposobów leczenia, zaczynamy na nowo odkrywać jego właściwości.
Produkty -
Quiz: Ile tak naprawdę wiesz na temat kalorii? Sprawdź się!
Pomimo tego, że zwykle mówi się o węglowodanach i tłuszczach, dla kontroli wagi liczą się kalorie. lle wiesz na ich temat? Wypełnij quiz i sprawdź to!
ProduktyBezpieczeństwo żywności Quiz -
Masz w domu tylko jabłka? To nic! Podpowiadamy, jak zrobić najprostszy jabłecznik
Jesień to sezon pysznych jabłek. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski przygotował dania z jesiennymi jabłkami w roli głównej. Jak zrobić najprostszy jabłecznik świata?
ProduktyŻywienie Wideo -
Co jeść, by zwiększyć korzyści z ćwiczeń?
Aktywność fizyczna zawsze służy zdrowiu, jednak to co jemy, może negatywnie wpłynąć na nasz trening.
ProduktyOdchudzanieŻywienie QuizWideo -
Czy można suszyć grzyby w domu?
Jesień to czas, kiedy wiele osób wolne chwile spędza na grzybobraniu. O tym, w jaki sposób prawidłowo je suszyć, mówiła Sylwia Majcher. – Najważniejsze, to traktować je niską temperaturą – podkreślała propagatorka zero waste.
ProduktyŻywienie Wideo -
Dieta Scarsdale'a: 1000 kcal niezależnie od wagi, wieku i poziomu aktywności. Dlaczego?
Dieta Scarsdale była popularna pod koniec lat siedemdziesiątych. Oparta na bestsellerowej książce dr Hermana Tarnowera – kardiologa z Nowego Jorku obiecywała utratę wagi do 9 kg w mniej niż 2 tygodnie. Z powodu ekstremalnych ograniczeń...
OdchudzanieProduktyBezpieczeństwo żywności -
11 mitów na temat odchudzania, w które pora przestać wierzyć
Jeśli próbujesz schudnąć, możesz zagubić się w gąszczu porad i informacji. W które z nich zdecydowanie nie należy wierzyć?
ŻywienieOdchudzanie -
Lech Wałęsa odstawił insulinę. Czy to bezpieczne dla zdrowia?
Lech Wałęsa udał się niedawno do sanatorium w Lądku Zdroju, gdzie mógł zadbać o swoje zdrowie. Prezydent od przeszło 20 lat choruje bowiem na cukrzycę. Teraz przyznał się, że od 3 dni nie wziął insuliny i czuje się dobrze. Ujawnił też,...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie Galeria -
Żywność kwaśna a kwasotwórcza – na czym polega różnica?
Diety europejskie są zwykle bogate w żywność, która przyczynia się do dużego obciążenia kwasem w diecie, co może szkodzić zdrowiu. Zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, rafinowanych zbóż, sera i napojów gazowanych przy jednoczesnym...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Co pić, żeby schudnąć? Te kilka propozycji może pomóc. Miej tę listę zawsze pod ręką
Czy to, co pijesz, wpływa na twoją zdolność do utraty wagi? Odpowiedź brzmi: tak. Płynne kalorie odgrywają ogromną rolę w naszym metabolizmie, a ich ilość jest bezpośrednio związana z możliwością kontrolowania liczby na wadze.
ProduktyOdchudzanie -
Gdy twoja kondycja psychiczna nie jest najlepsza, przyczyna może tkwić w jelitach
To z jelit dochodzą do mózgu sygnały, informujące o samopoczuciu. Właściwa dieta pozwala więc zachować nie tylko zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.
Żywienie -
Terapia Gersona miałaby być skuteczna w walce z rakiem. Co na to nauka?
Terapia Gersona to metoda leczenia raka, alternatywna wobec tej proponowanej przez lekarzy. Czy rzeczywiście, jak twierdził jej autor, przynosi ona efekty?
ŻywienieDietyAnna Sierant
-
Naukowcy: Zdrowsze wybory żywieniowe mogą być ważniejsze, niż to, ile ważysz
Dla wielu z nas utrata masy ciała, której celem jest ogólna poprawa zdrowia, okazuje się niezwykle trudna. Czynniki, których nie możemy kontrolować, od genetyki i uzależnienia od niektórych substancji, po ograniczenia czasowe i...
Żywienie