Czym zastąpić sodę oczyszczoną? Soda a proszek do pieczenia

Czym zastąpić sodę oczyszczoną? Soda a proszek do pieczenia

Dodano: 
Soda oczyszczona
Soda oczyszczona Źródło: Fotolia / naviya

W wielu przepisach na ciasta czy babeczki widnieje soda oczyszczona. Czym ją zastąpić, jeśli akurat przygotowujemy deser i nie mamy w domu sody? Czy możemy użyć proszku do pieczenia? Przeczytaj, jak wpływa na wypieki soda oczyszczona i sprawdź, jakiej substancji możesz dodać do ciast zamiast niej.

Jak działa soda oczyszczona?

Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu o odczynie zasadowym, a mówiąc prościej substancja spulchniająca, używana do wypieków. To ona sprawia, że ciasta rosną, nabierają puszystości i lekkości. Soda nie działa jednak samoistnie, potrzebuje do tego sprzyjających warunków.

Aby nadać wypiekom pulchności, soda potrzebuje odpowiednich składników: płynu i substancji kwasowej. Warto zwrócić uwagę na to, że w przepisach z sodą oczyszczoną zawsze znajdziemy maślankę, śmietanę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, masło, miód. Kwas jest potrzebny, by uaktywnić sodę.

Czym zastąpić sodę oczyszczoną?

Sodę oczyszczoną zastępuje się proszkiem do pieczenia. Substancje te działają podobnie, spulchniając wypieki, ale różnią się od siebie. Nie można ich zastąpić 1:1, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę.

Czym soda różni się od proszku do pieczenia?

Proszek do pieczenia to substancja spulchniająca, która działa samoistnie. Zawiera ona sodę oczyszczoną, kwas i mąkę ziemniaczaną. To oznacza, że nie potrzebuje żadnych dodatkowych składników, by wspomóc wzrost wypieków.

Jeśli zastąpimy sodę proszkiem, możemy z przepisu wyeliminować maślankę lub inny produkt o kwaśnym odczynie. Powinniśmy jednak pamiętać, że soda działa dużo mocniej niż proszek do pieczenia. A to oznacza, że powinniśmy zmienić proporcje produktów. By zastąpić 0,5 łyżeczki sody, potrzebujemy 2 łyżeczek proszku do pieczenia – 4 razy więcej substancji spulchniającej!

Co to jest proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to środek spulchniający, który zawiera kilka związków chemicznych. W jego składzie znajduje się wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona. Oznacza to, że niemal zawsze sodę oczyszczoną w przepisie można zastąpić proszkiem do pieczenia.

Soda i proszek nie są jednak takimi samymi produktami. Trzeba pamiętać, że proszek do pieczenia nie wymaga już żadnych dodatkowych składników, natomiast soda oczyszczona potrzebuje składniku o kwaśnym odczynie, by móc zadziałać.

Jak zrobić proszek do pieczenia w domu?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że proszek do pieczenia może zrobić w domu. Aby go przygotować, wystarczy sięgnąć po mąkę ziemniaczaną, dodać do niej sodę oczyszczoną i kwasek cytrynowy. Składniki łączymy w proporcjach 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kwasku cytrynowego i 1,5 łyżki sody. W ten sposób otrzymujemy mieszankę, którą spokojnie możemy dodać do ciasta, nie bojąc się, że nie wyrośnie.

Alternatywne zastosowania proszku do pieczenia

Warto wiedzieć, że proszek do pieczenia nadaje się nie tylko do przygotowywania ciast i wypieków, ale także do sprzątania. Można go dodawać do prania, by przywrócić biel białym rzeczom, wykorzystać do mycia fug, a także armatury kuchennej i łazienkowej. Co ciekawe, proszek do pieczenia nadaje się również do... odstraszania mrówek i innych owadów. Wystarczy rozsypać go w miejscu, w którym pojawiły się mrówki, by szybko pozbyć się ich z domu.

Jak przechowywać proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia najlepiej jest przechowywać tak jak inne artykuły sypkie tj. w pojemniku z nakrętką. Powinien być szczelnie zamknięty, by nie dostały się do niego zarówno drobnoustroje, jak i mole spożywcze. Dobrym rozwiązaniem jest zakup niewielkich pojemników na przyprawy i przesypywanie do nich proszku do pieczenia i innych artykułów do wypieków.

Czy soda wpływa na smak wypieków?

Warto pamiętać, że zarówno soda oczyszczona, jak i proszek do pieczenia nie pozostają obojętne na smak wypieków. Użyte w niewłaściwych proporcjach mogą popsuć ulubione ciasto i... spowodować problemy żołądkowe.

Soda oczyszczona neutralizuje kwasy w żołądku. To oznacza, że może pomóc na zgagę lub niestrawność (poleca się ją wręcz do leczenia problemów żołądkowych), ale może też wytworzyć zbyt dużą ilość gazów. Działa wtedy wiatropędnie.

Czy można zrobić ciasto bez sody?

Sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia najczęściej dodaje się do ciast i wypieków. Nie są one jednak konieczne – można przygotować pyszne i zdrowe ciasto bez tych składników, które również pięknie wyrośnie. Najczęściej takie ciasto zawiera drożdże, które są naturalnym środkiem spulchniającym, a dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B.

Czytaj też:
4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać
Czytaj też:
Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia