Najzdrowsza przekąska na lato – jak zrobić guacamole w... 2 minuty?

Najzdrowsza przekąska na lato – jak zrobić guacamole w... 2 minuty?

Dodano: 
Guacamole
Guacamole Źródło: Pexels / Rodnae
Awokado ma więcej potasu niż banan, obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, a na dodatek koi nerwy i sprawia, że szybko stajemy się syci. Podpowiadamy jak zamienić je w smaczne guacamole i co zrobić z pestką tej rośliny.

Historia guacamole sięga czasów Azteków. Choć w Polsce ten dodatek do dań uznawany jest za dosyć egzotyczną potrawę, to w ostatnich latach bije rekordy popularności i jest coraz lepiej znany – zwłaszcza wśród młodych ludzi. Doskonale sprawdza się z kukurydzianymi chipsami, jako przystawka lub pyszna pasta do kanapek, którą można przygotować dosłownie w 2 minuty. Polecamy!

Błyskawiczny przepis na guacamole z różnymi dodatkami

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • pomidor posiekany na drobną kostkę
  • pół pokrojonej drobno czerwonej cebuli
  • pół papryczki jalapeño (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego, pikantnego smaku)
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • sól, pieprz do smaku

Inne dodatki do wyboru:

  • drobno pokrojony smażony bekon
  • ser do posypania na wierzch
  • kukurydza z puszki
  • ugotowana czerwona fasola (może być z puszki)
  • kilka upieczonych wcześniej ząbków czosnku
  • wędzone papryczki (chipotles) do smaku

Przekrój na pół awokado i pozbądź się pestki. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę i... zajadaj np. z ulubionymi chipsami kukurydzianymi. Nie warto wyrzucać pestki. Wystarczy nakłuć ją wykałaczkami z 4 stron i umieścić nad szklanką z wodą, by po pewnym czasie roślina zaczęła wypuszczać korzenie (wymaga to sporo czasu i cierpliwości).

Czytaj też:
Dlaczego awokado jest zdrowe? Oto lista właściwości, o których warto wiedzieć
Czytaj też:
Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?