Historia guacamole sięga czasów Azteków. Choć w Polsce ten dodatek do dań uznawany jest za dosyć egzotyczną potrawę, to w ostatnich latach bije rekordy popularności i jest coraz lepiej znany – zwłaszcza wśród młodych ludzi. Doskonale sprawdza się z kukurydzianymi chipsami, jako przystawka lub pyszna pasta do kanapek, którą można przygotować dosłownie w 2 minuty. Polecamy!
Błyskawiczny przepis na guacamole z różnymi dodatkami
Składniki:
- dojrzałe awokado
- pomidor posiekany na drobną kostkę
- pół pokrojonej drobno czerwonej cebuli
- pół papryczki jalapeño (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego, pikantnego smaku)
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- sól, pieprz do smaku
Inne dodatki do wyboru:
- drobno pokrojony smażony bekon
- ser do posypania na wierzch
- kukurydza z puszki
- ugotowana czerwona fasola (może być z puszki)
- kilka upieczonych wcześniej ząbków czosnku
- wędzone papryczki (chipotles) do smaku
Przekrój na pół awokado i pozbądź się pestki. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę i... zajadaj np. z ulubionymi chipsami kukurydzianymi. Nie warto wyrzucać pestki. Wystarczy nakłuć ją wykałaczkami z 4 stron i umieścić nad szklanką z wodą, by po pewnym czasie roślina zaczęła wypuszczać korzenie (wymaga to sporo czasu i cierpliwości).
Czytaj też:
Dlaczego awokado jest zdrowe? Oto lista właściwości, o których warto wiedziećCzytaj też:
Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?