Sok z kiszonych ogórków jest ożywczy i kwaskowy w smaku. Zalecany jest zwłaszcza w upały, gdyż doskonale gasi pragnienie i zapobiega odwodnieniu, dzięki zawartości potasu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Zawiera również sód, który przywraca równowagę elektrolityczną. Polecany jest osobom, które walczą z nadwagą – jest niskokaloryczny (szklanka soku ma tylko 28 kcal) i przyspiesza przemianę materii.
Dlaczego jeszcze warto pić sok z ogórków kiszonych?
Sok z kiszonych ogórków jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji, a znajdujące się w nim bakterie probiotyczne regulują pracę jelit oraz podnoszą odporność organizmu. W soku z ogórków znajdziemy też witaminy z grupy B oraz A, C, E i K, a także wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor. Regularne spożywanie soku z ogórków kiszonych korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Napój zalecany jest również osobom, które nadużyły alkoholu i cierpią z powodu kaca. Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych niweluje skutki jego działania.
Przepis: Ogórki kiszone
Chrupiące ogórki kiszone.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
- około 2 kg niewielkich ogórków gruntowych,
- kilka kwiatów kopru (jeden na każdy słoiczek),
- ząbki czosnku (po dwa na każdy słoiczek),
- korzeń chrzanu (po kawałku na każdy słoiczek),
- liście czarnej porzeczki (dwa na słoik),
- liście wiśni (po jednym na słoik)
- solankę (na jeden litr wody dwie płaskie łyżki soli)
Sposób przygotowania
- Przygotuj ogórkiOgórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
- Włóż do słoikówOgórki odcedzamy. Na dnie wyparzonych wcześniej słoików układamy czosnek, chrzan oraz liście. Jak najciaśniej układamy ogórki. Na wierzchu kładziemy koper. Całość zalewamy solanką i szczelnie zakręcamy słoik. Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Jak wykorzystać w kuchni sok z kiszonych ogórków?
Woda z ogórków kiszonych nadaje się nie tylko do picia, ale można też dodawać ją do dań. Polepsza i nadaje wyrazistości potrawom. Na jego bazie można ugotować na przykład pyszną zupę ogórkową. Warto też dodać do niej pokrojone w kostkę lub utarte ogórki kiszone. To doskonała propozycja na obiad w upalne dni. Soku z ogórków można też dodać do żurku czy czerwonego barszczu. Na bazie z soku z ogórków przygotowuje się marynatę do mięs. Mięso będzie lekko kwaskowe w smaku i kruche. Marynata taka zalecana jest zwłaszcza do wołowiny.
Czytaj też:
Zamiast sięgnąć po kolejną kawę, zjedz to warzywo. Dodaje energii i wspomaga odchudzanieCzytaj też:
Ten objaw odwodnienia widać na twarzy. Często jest uważany za coś zupełnie innego