Trwa właśnie sezon na cukinię, a więc jest to najlepszy czas na przygotowywanie placków z tego warzywa. Będą idealne na lekki obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Ich przyrządzenie jest dość proste, nie zajmie wam ono też dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na lekkostrawne danie – koniecznie postawcie na placki z cukinii. Dodatkowo wcale nie musicie smażyć takich placków na patelni – śmiało możecie z tego zrezygnować. Nie tylko zaoszczędzicie czas, ale potrawa będzie wtedy też zdrowsza.
Placki z cukinii z piekarnika
Dla niektórych osób smażenie placków z cukinii może być dość niekomfortowe – olej czasami pryska, dodatkowo w domu może być wtedy też wyczuwalny jego zapach. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem jest upieczenie ich w piekarniku. W ten sposób będą mniej tłuste od tych smażonych, a równie pyszne. Staną się też wspaniale chrupiące. Taka metoda będzie też doskonała dla osób, które są na diecie, zwłaszcza że cukinia jest też warzywem niskokalorycznym. Zyskacie też czas, w którym musielibyście pilnować placuszków na patelni, odwracać je i zdejmować. Żeby przygotować takie placki z cukinii z piekarnika wystarczy, że na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie skropioną olejem roślinnym, położycie placuszki.
Przepis: Placki z cukinii z piekarnika
Placki z piekarnika będą jeszcze zdrowsze, ale równie pyszne, co te usmażone na patelni.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 2 średnie cukinie,
- 60 g startego parmezanu,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- drobno posiekany pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Zetrzyjcie i odsączcie cukinieNajpierw zetrzyjcie cukinie na tarce o dużych oczkach. Następnie przy użyciu ręcznika papierowego odsączcie je z nadmiaru wody. Możecie również posypać je solą i odstawić na około 30 minut.
- Przygotujcie masęKolejny krok to przygotowanie masy na placki z cukinii. Warzywo wymieszajcie z jajkami i dodajcie pozostałe składniki: starty parmezan, mąkę, czosnek, szczypiorek oraz przyprawy. Całość wymieszajcie tak, by powstała jednorodna masa.
- Wyłóżcie placki na blaszkę do pieczeniaPlacki połóżcie na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub skropioną olejem. Pieczcie je przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Z czym podawać placki z cukinii?
Placki z cukinii możecie podawać z podobnymi dodatkami, z jakimi serwuje się placki ziemniaczane. Będą świetnie smakować z kwaśną śmietaną, jogurtem lub domowym sosem czosnkowym. Pyszne będą również z sosem pieczarkowym, gulaszem lub wędzonym łososiem i koperkiem. Dobrym pomysłem jest także posypanie ich serem pleśniowym lub serem feta. Jeśli jesteście fanami bardziej wyrazistych smaków – postawcie na pomidorową salsę lub słodko-ostry sos.
Zarówno dodatki jak i składniki placków z cukinii możecie modyfikować według własnych upodobań. Placki z cukinii możecie również podawać jako dodatek, na przykład do mięsnych potraw. Doskonale jednak będą też smakować solo.
Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki z cukinii wyszły wyjątkowo chrupiące? Wystarczy, że zastosujecie prosty trik. Przede wszystkim przed przygotowaniem placuszków warzywo należy porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodatkowo możecie je też posolić i odstawić na pół godziny – sól również wyciągnie nadmiar wody z cukinii. Żeby jeszcze bardziej ograniczyć jej ilość – w przypadku większych i starszych cukinii, możecie wydłubać łyżką ich środki z pestkami. Pamiętajcie jednak, że odciśnięta masa powinna być odrobinę mokra – w przeciwnym razie placki wyjdą zbyt suche. Im cieńsze placuszki uformujecie z warzywnej masy – tym bardziej chrupiące będą po upieczeniu.
Czytaj też:
Placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Gotowe w kilka minutCzytaj też:
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Jest na to prosty patent