Usuwaniem zbędnych produktów przemiany materii i toksyn z organizmu zajmuje się wątroba. Picie dużej ilości alkoholu oraz spożywanie posiłków obfitujących w tłuszcze spowalnia pracę narządu i znacznie utrudnia jego funkcjonowanie. W efekcie organizm nie radzi sobie zneutralizowaniem szkodliwych związków, pogorszenie naszego ogólnego samopoczucia. Jak temu zaradzić? Ratunkiem może być odpowiednie nawodnienie.
Co pić, by usprawnić pracę wątroby?
Na początek warto zadbać o przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Większość szkodliwych związków rozpuszcza się w wodzie i jest wydalana razem z moczem. Dorosły człowiek powinien wypijać około 1,5-2,5 litra płynów na dobę. W tym przypadku wiele zależy również od wieku, płci, a także aktywności fizycznej. Optymalne nawodnienie przyspieszy proces detoksykacji organizmu. Najlepiej pić niegazowaną, czystą wodę regularnie niewielkimi łykami, a nie tylko wtedy, gdy odczuwamy taką potrzebę. Nie powinniśmy dopuszczać do pojawienia się pragnienia. Warto również sięgać po napoje, takie jak:
- napar z rumianku – związki w nim zawarte rozkurczają drogi żółciowe i pobudzają metabolizm,
- woda z cytryną – ma w swoim składzie duże ilości witaminy C, która eliminuje metale ciężkie z organizmu i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników,
- czarna i zielona herbata – wspomagają wydzielanie enzymów wątrobowych i przyspieszają regenerację narządu,
- koktajl z buraków – napój przygotowany na bazie tych warzyw wspiera pracę wątroby (dodatek kurkumy wzmocni jego działanie i przyspieszy trawienie),
- napar z ostropestu plamistego – jedną łyżeczkę nasion należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut, a następnie odcedzić i wypić (tak przygotowany napój oczyści wątrobę i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób w obrębie narządu),
- kawa – przeprowadzone badania dowiodły, że codzienne picie małej czarnej (w umiarkowanych ilościach, czyli nie więcej niż 4-5 filiżanek w ciągu doby) zmniejsza ryzyko uszkodzenia wątroby.
Jak jeszcze można wspomóc wątrobę?
W okresie noworocznym warto zrezygnować ze spożywania tłustych potraw i wysoce kalorycznych potraw na rzecz lekkostrawnych posiłków i produktów bogatych w błonnik, na przykład płatków owsianych, karczocha, szpinaku, brokułów, kapusty pekińskiej etc. Warto ograniczyć spożycie soli. Tę przyprawę z powodzeniem zastąpi tymianek, bazylia, majeranek czy kminek.
Czytaj też:
Gastroenterolog – jakie choroby leczy, objawy, które powinny skłonić do wizytyCzytaj też:
Brzydki zapach z ust? Nieświeży oddech może być objawem raka