Zdrowe soki to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin, minerałów i antyoksydantów w naturalnej formie. Najlepiej przygotowywać je ze świeżych owoców i warzyw, takich jak buraki, jabłka czy cytrusy, które są bogate w składniki odżywcze. Soki warzywne mają często mniej cukru niż owocowe, dzięki czemu są lepszym wyborem dla osób dbających o linię. Ważne jest, aby unikać dodawania cukru i wybierać naturalne składniki, co pozwala na zachowanie ich prozdrowotnych właściwości.
Sok marchwiowy wzmacnia kości
Regularne picie zdrowych soków może wspomagać odporność, poprawiać trawienie oraz dodawać energii na co dzień. Szczególnie warto wprowadzić do swojej diety sok marchewkowy, który jest polecany przez dietetyka. Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia, w opublikowanym przez siebie nagraniu wyjaśnił, dlaczego warto pić właśnie ten sok, zaznaczając, że znajdziemy w nim bardzo wysokie ilości beta-karotenu.
W jednej szklance takiego soku znajdują się nawet aż 22 mg tego składnika. I od siebie mogę dodać, że jest to naprawdę prozdrowotna dawka. Beta-karoten, podobnie jak likopen z soku pomidorowego, również wpływa pozytywnie na stan kośćca. Przeprowadzone badania udowodniły, że osoby, których dieta obfituje w beta-karoten, mają niższe ryzyko pojawienia się osteoporozy aż o 30 procent – wyjaśnił specjalista.
Dlaczego jeszcze warto pić sok marchewkowy?
Ekspert dodał, że beta-karoten z soku marchwiowego chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, między innymi przed chorobą Parkinsona. Dodatkowo jego picie pozytywnie wpływa na zmysł wzroku.
Mam tu na myśli to, że zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy o 11 procent – podkreślił doktor Bartosz Kulczyński.
Dodatkowo sok marchewkowy, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, pomaga zwalczać wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Sok marchewkowy wspiera też trawienie dzięki błonnikowi pokarmowemu oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, regulując poziom cholesterolu. To także naturalny sposób na poprawę kolorytu skóry i dodanie sobie energii w ciągu dnia.
Jako ciekawostkę powiem, że jeśli zależy nam na dostarczaniu wysokich ilości beta-karotenu, to sok marchwiowy wydaje się być lepszym wyborem niż marchew surowa. A to dlatego, że beta-karoten z soku wchłania się w naszych jelitach w większym stopniu – podsumował specjalista.
Czytaj też:
Dodaj ten składnik do kawy i zobacz różnicę. Rozgrzewa, stawia na nogi i pomaga schudnąćCzytaj też:
Japońska ekspertka od długowieczności pije tę herbatę. Jest lepsza od matchy