- Czy można jeść pestki winogron?
- Właściwości pestek winogron
- Zalety pestek winogron
- Potencjalne korzyści z jedzenia pestek winogron
- Suplementy z pestek winogron
- Zastosowanie pestek winogron
- Ile winogron można zjeść dziennie?
- Kosmetyki z pestek winogron
- Gdzie kupić pestki winogron?
- Czy pestki winogron mają jakieś skutki uboczne?
Pestki winogron mają lekko gorzki smak, dlatego większość ludzi ich nie je. Okazuje się jednak, że nie są one trujące i można śmiało je połykać, ponieważ są źródłem witamin, minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. W pestkach winogron znajdują się również składniki, które mogą wspierać pracę mózgu, a także wspomagać pracę serca. Co prawda, mają one gorzkawy smak, ale jeśli lubimy winogrona, to możemy śmiało jeść je razem z owocami, wtedy gorycz zniknie. Zaleca się rozgryzanie pestek winogron, by dostarczyć większą ilość cennych składników.
Czy można jeść pestki winogron?
Winogrona mogą mieć w środku jedną lub kilka pestek. Niektórzy uważają, że pestki winogron mają gorzki smak. Chociaż mogą nie być najsmaczniejsze, są nieszkodliwe dla większości ludzi. Jeśli zdecydujesz się ich nie wypluwać, możesz je żuć i połykać.
Zmielone nasiona winogron są używane do produkcji oleju z pestek winogron i ekstraktu z pestek winogron, które stały się popularną zdrową żywnością.
Jednak niektórzy powinni unikać jedzenia pestek winogron. Niektóre badania wykazały, że ekstrakt z pestek winogron ma właściwości rozrzedzające krew, co może kolidować z lekami rozrzedzającymi krew lub być niebezpieczne dla osób z zaburzeniami krzepnięcia.
Mimo to, większość ludzi prawdopodobnie nie byłaby narażona na wysokie ryzyko takiej interakcji jedząc rozsądną ilość całych winogron z nasionami. Aby być bezpiecznym, zawsze rozmawiaj z lekarzem, aby omówić potencjalne zagrożenia.
Właściwości pestek winogron
Pestki winogron zawierają:
- witaminę C
-
witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę PP
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- betakaroten
- reswaratol
- antocyjany
- antyoksydanty i przeciwutleniacze
Zalety pestek winogron
Jedzenie pestek winogron ma wiele zalet! Pestki winogron:
- zapobiegają przedwczesnemu starzeniu
- zawierają kwas linolowy, dzięki czemu mogą wspomagać pracę serca, obniżać poziom cholesterolu, a także działać natłuszczająco i odżywczo na skórę
- wspomagają układ krwionośny i obniżają ciśnienie krwi
- poprawiają kondycję skóry, zapobiegając procesom starzenia
- są bogate w związki zwalczające wolne rodniki
Potencjalne korzyści z jedzenia pestek winogron
Pestki winogron są bogate w kilka związków roślinnych, które mogą oferować dodatkowe korzyści zdrowotne podczas jedzenia winogron. Na przykład są bogate w proantocyjanidyny, bogaty w przeciwutleniacze polifenol, który nadaje roślinom czerwony, niebieski lub fioletowy kolor.
Przeciwutleniacze to związki, o których wiadomo, że zmniejszają stan zapalny i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który może ostatecznie prowadzić do zespołu metabolicznego i chorób przewlekłych.
Proantocyjanidyny z pestek winogron mogą również pomóc zmniejszyć obrzęk i poprawić przepływ krwi.
Związki bogate w przeciwutleniacze zwane flawonoidami, w szczególności kwas galusowy, katechina i epikatechina, znajdują się również w winogronach, a najwięcej jest ich w nasionach. Te flawonoidy mają właściwości usuwające wolne rodniki i przeciwzapalne, co może być szczególnie korzystne dla mózgu. W rzeczywistości badania sugerują, że mogą one opóźniać wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Winogrona zawierają również melatoninę, która jest najbardziej skoncentrowana w nasionach, gdy winogrona dojrzewają. Melatonina to hormon, który reguluje rytmy dobowe, takie jak wzorzec snu. Spożywanie melatoniny może pomóc wywołać zmęczenie i senność oraz poprawić jakość snu. Działa również jako przeciwutleniacz i ma właściwości przeciwzapalne.
Suplementy z pestek winogron
Pestki winogron są wykorzystywane do produkcji suplementów diety, takich jak ekstrakt z pestek winogron (GSE), który wiele osób przyjmuje ze względu na jego potencjalne właściwości przeciwzapalne i poprawiające krążenie.
GSE jest wytwarzany przez mielenie nasion winogron po ich usunięciu z winogron i wysuszeniu.
To skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny, spowolnić proces starzenia i chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak niektóre nowotwory.
GSE zawiera również kwas galusowy, związek, który według niektórych badań na zwierzętach i probówkach hamuje tworzenie się blaszki w mózgu, co może prowadzić do chorób neurodegeneracyjnych. Jedno z badań wykazało, że doustne przyjmowanie do 2500 mg GSE przez 4 tygodnie okazało się ogólnie bezpieczne i dobrze tolerowane przez ludzi.
Można również kupić całe nasiona winogron. Są one zwykle przeznaczone do sporządzania nalewek lub ekstraktów lub kruszenia i dodawania do herbat.
Niektórzy ludzie mogą odczuwać nudności lub rozstrój żołądka po suplementach z pestek winogron, ale GSE jest ogólnie uważany za bezpieczny i po jego stosowaniu zgłaszano minimalne skutki uboczne.
Ponieważ GSE jest znacznie bardziej skoncentrowany niż winogrona z pestkami, jego stosowanie należy omówić z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew.
Pestki winogron a ciąża?
Ogólnie brak jest dowodów dotyczących bezpieczeństwa stosowania suplementu z pestek winogron podczas ciąży i karmienia piersią.
Jedno badanie na szczurach matek wykazało, że spożycie ekstraktu procyjanidyny z pestek winogron (GSPE) miało negatywny wpływ na potomstwo, w tym insulinooporność. W związku z tym najlepiej jest unikać stosowania go przez kobiety w ciąży lub karmiące.
Zastosowanie pestek winogron
Pestki winogron można jeść, by dostarczyć organizmowi składników odżywczych. Można również wykorzystać je do leczenia różnych dolegliwości. Ekstrakt z pestek winogron stosuje się wspomagająco przy zapaleniu zatok, zapaleniu stawów oraz zapaleniu pęcherza moczowego. Dzięki zawartości witaminy A korzystnie oddziałują na procesy zachodzące w skórze oraz w oczach, wspomagając ich prawidłowe funkcjonowanie. Pestki z winogron stosuje się do przygotowywania kosmetyków, które zapobiegają procesom starzenia.
Ile winogron można zjeść dziennie?
Winogrona są bezpieczne, ale zawierają dużo cukru, dlatego nie należy jeść ich zbyt dużo. Wystarczy porcja winogron zamknięta w dłoni, by dostarczyć składników odżywczych. Warto za to włączyć do diety olej z pestek winogron, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i który można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Wyciąg z winogron można znaleźć także w suplementach diety – w takiej sytuacji kapsułki z pestek winogron należy spożywać zgodnie z zaleceniami producenta.
Kosmetyki z pestek winogron
Ekstrakt z pestek winogron znajduje się w maseczkach, peelingach, kremach i tonikach do twarzy. Odżywiają skórę, zawierają antyoksydanty, dzięki czemu zatrzymują procesy starzenia się, a dodatkowo nawilżają ją i działają natłuszczająco. Kosmetyki z pestkami winogron stosuje się nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również włosów, by poprawić ich kondycję.
Gdzie kupić pestki winogron?
Pestki winogron można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. W takiej formie nadają się do przygotowywania deserów, herbat lub nalewek. Latem, gdy mamy dostępne świeże winogrona, możemy jeść je razem z owocami.
Czy pestki winogron mają jakieś skutki uboczne?
Przy zastosowaniu pestek winogron na skórę lub zjedzeniu ich, mogą pojawić się działania niepożądane. Wśród skutków ubocznych wymienia się:
- reakcje alergiczne
-
pokrzywkę
- problemy z oddychaniem
Z jedzenia pestek winogron powinny zrezygnować osoby, które cierpią na insulinooporność oraz chorują na cukrzycę. Winogrona zawierają dość dużo cukru, dlatego należy zrezygnować z ich spożywania.
Czytaj też:
Sok z winogron pomoże w walce z grypą żołądkową? Badania nie kłamiąCzytaj też:
Czym są siarczyny w winie – szkodzą czy nie? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.