Toksyczny tlenek etylenu w kolejnych suplementach. GIS wycofuje blisko 40 partii z obrotu

Toksyczny tlenek etylenu w kolejnych suplementach. GIS wycofuje blisko 40 partii z obrotu

Dodano: 
Tlenek etylenu ma działanie rakotwórcze. Zdjęcie ilustracyjne
Tlenek etylenu ma działanie rakotwórcze. Zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu różnych suplementów na odchudzanie. Powód: zawartość rakotwórczego tlenku etylenu.

Chodzi o suplementy, do produkcji których użyto surowca zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Jak podkreśla w swoim komunikacie GIS, tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia.

Jakie suplementy wycofuje GIS?

To produkty firmy Hi Tec Nutrition Sp. z o.o. z Wrocławia. Chodzi o różne partie produktów:

  • HCA Professional 100 kaps.
  • Creasteron Cherry 1204 g + 28 kaps.
  • Creasteron Cherry 2580 g + 60 kaps.
  • Creasteron Lemon 2580 g + 60 kaps.
  • Creasteron Lemon 1204 g + 28 kaps.
  • Creasteron Orange 2580 g + 60 kaps.
  • Creasteron Orange 1204 g + 28 kaps.
  • Creasteron Tropical 2580 g + 60 Kaps.
  • Creasteron Tropical 1204 g + 28 kaps.
  • Carbo Plus Orange 3000 g
  • Carbo Plus Orange 1000 g
  • Thermo Fusion 120 kaps.

Numery wycofywanych partii i daty minimalnych przydatności spożycia można sprawdzić w tabeli w komukacie GIS. To w sumie 37 partii produktów. Nie należy spożywać produktów wymienionych w komunikacie. Firma Hi Tec Nutrition Sp. z o.o. wszczęła procedurę wycofywania produktów z obrotu, do których został użyty kwestionowany surowiec i powiadomiła odbiorców kwestionowanych produktów. Wszystko odbywa się pod nadzorem służb sanitarnych.

Co to jest tlenek etylenu?

Sam tlenek etylenu to substancja o działaniu rakotwórczym i mutagennym. Może przyczyniać się do powstawania m.in. nowotworów piersi oraz układu limfatycznego i krwionośnego, może być także odpowiedzialny za problemy z płodnością. Ponieważ nie ma określonej bezpiecznej dawki tej substancji dla człowieka, to znaczy, że każda ilość może być toksyczna.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać