Poważna pomyłka na etykiecie. Batony proteinowe wycofywane z rynku

Poważna pomyłka na etykiecie. Batony proteinowe wycofywane z rynku

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Fotolia / iprachenko
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu całej partii batonów proteinowych. Omyłkowo naklejona niewłaściwa etykieta wprowadza w błąd, co może być groźne dla alergików, a dokładnie osób uczulonych na jajka.

O pomyłce poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego sam dystrybutor batonów. Powód? Firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ część batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.

Batony mogą być groźne dla alergików

Sam smak nie jest tu jednak kluczowy. Jak informuje w swoim komunikacie GIS – batony o smaku cytrynowym zawierają w składzie jaja, czyli składnik alergenny. Jaja z kolei nie są wymienione na etykiecie batonów o smaku waniliowo-migdałowym. I jak podkreśla GIS, w wyniku tej pomyłki występuje ryzyko spożycia produktu przez osoby uczulone na jaja, co może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły wycofywanej partii produktu

  • Nazwa produktu: Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym;
  • Numer partii: G221666A;
  • Data minimalnej trwałości: 23/09/2022;
  • Dystrybutor: Herbalife International Luxembourg S.à R.L., 16 Avenue de la Gare L-1610 Luxembourg;
  • Przedstawicielstwo w Polsce: HERBALIFE POLSKA SP. Z O.O., Eurocentrum Office Complex, Al. Jerozolimskie 134, Budynek Gamma, Piętro 10, 02-305 Warszawa;
  • Producent: Gustav Berning GmbH & Co. KG, Alte Heerstrasse 1, 49124 Georgsmarienhutte, Niemcy

Firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie kwestionowanego produktu i poinformowała o tym swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują cały proces. GIS apeluje, aby osoby uczulone na jajka nie spożywały partii produktu określonej w komunikacie.

Czytaj też:
Co zrobić po użądleniu owada? Może być potrzebne odczulanie

Źródło: gis.gov.pl
 0

Czytaj także