Jak nie zatruć się domowymi przetworami? Sprawdź rady ekspertów GIS

Jak nie zatruć się domowymi przetworami? Sprawdź rady ekspertów GIS

Dodano: 
Przetwory
Przetwory
Koniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Warto jednak pamiętać o zasadach, które sprawią, że produkty zakonserwowane w domowych warunkach będą bezpieczne.

W jaki sposób wyparzać słoiki? Kiedy zalecana jest pasteryzacja? Odpowiedź na te wszystkie pytania przygotowali eksperci Głównego Inspektoratu Sanitarnego. „Jeśli przetwory mają być bezpieczne, zadbajmy o odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie” – czytamy na stronie GIS.

W jaki sposób przygotować się do robienia przetworów?

Ważna jest nie tylko higiena, ale też wybór odpowiednich produktów i właściwe ich przygotowanie. O czym trzeba pamiętać?

  • Przed rozpoczęciem prac w kuchni przygotuj odpowiednio stanowisko pracy i zadbaj o odpowiednią higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty.
  • Do przygotowywania przetworów używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa. Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność.

Jak prawidłowo pasteryzować i przechowywać przetwory?

Metody konserwacji przetworów dla wielu są najtrudniejszym elementem. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad, a twoje słoiki przetrwają nienaruszone przez całą zimę.

  • Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania nie mogą być uszkodzone, muszą być czyste a przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone. Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie.
  • Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów.
  • Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach.
  • Po zakończonej pasteryzacji sprawdź opakowania z przetworami i upewnij się, że zostały dobrze zakręcone. Następnie ustaw je do góry dnem i zostaw w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików. Opisz przygotowane przetwory, umieszczając na nich kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia.
  • Najwcześniej wytworzoną żywność wykorzystaj w pierwszej kolejności.

Czytaj też:
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis