Popularne herbatniki wycofywane z rynku. Wykryto w nich niebezpieczny związek

Popularne herbatniki wycofywane z rynku. Wykryto w nich niebezpieczny związek

Dodano: 
Wycofywane herbatniki.
Wycofywane herbatniki. Źródło:gis.gov.pl
Kilka partii herbatników musi zniknąć ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie komunikat. Chodzi o niebezpieczny dla zdrowia akryloamid.

Jak czytamy w komunikacie GIS, w wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników. I to właśnie te partie są wyofywane. „Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów”– napisano w ostrzeżeniu.

Wycofywane herbatniki – szczegóły

Chodzi o kilka partii herbatników Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre (wyprodukowanych dla Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa). GIS wycofuje następujące partie:

  • Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 400g, numer partii: 23.08.2023.B, data minimalnej trwałości: 23.08.2023,
  • Herbatniki Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200g, numer partii: 28.12.2022.A, data minimalnej trwałości: 28.12.2022,
  • Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 200g, numery partii: 18.09.2023.C i 30.08.2023.B, daty minimalnej trwałości: 18.09.2023 i 30.08.2023.

Nie należy spożywać produktów wymienionych w komunikacie.

Dlaczego akryloamid jest niebezpieczny dla zdrowia?

Głównym źródłem akrylamidu (inaczej akryloamidu) jest produkcja tworzyw sztucznych (m.in. farb, lakierów czy kosmetyków). Akryloamid znajduje się także w dymie tytoniowym, ale powstaje też podczas obróbki termicznej produktów żywnościowych zawierających skrobię (węglowodany) w głębokim tłuszczu (ale też pieczenia czy grillowania). Wystarczy, że temperatura przekroczy 120 stopni Celsjusza.

Komitet ekspertów ds. dodatków do żywności działający przy Światowej Organizacji Zdrowia podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki, tuż za nimi znajdują się chipsy. Jak przypomina GIS, dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów, chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników. Akryloamid jest uważany za substancję potencjalnie kancerogenną.

Czytaj też:
Które frytki są zdrowsze: pieczone czy smażone? Odpowiedź ekspertki zaskakuje
Czytaj też:
Zawroty głowy po jedzeniu: przyczyny i inne objawy

Źródło: gis.gov.pl, odzywianie.wprost.pl