Salmonella w popularnej kiełbasie. GIS wydał ostrzeżenie

Salmonella w popularnej kiełbasie. GIS wydał ostrzeżenie

Dodano: 
Surowa kiełbasa
Surowa kiełbasa Źródło: Shutterstock / DronG
W popularnej metce tatarskiej została wykryta groźna bakteria. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wycofuje produkt z rynku i ostrzega konsumentów.

Jak podaje GIS, w jednej z pięciu próbek metki wołowej tatarskiej wykryto bakterie Salmonella spp. Spożycie produktu zanieczyszczonego Salmonellą wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Kiełbasa z Salmonellą – szczegóły wycofywanego produktu

Chodzi o jedną partię surowej kiełbasy z wołowiny:

  • Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków,
  • Numer partii: 05 9,
  • Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023,
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL, 06110266 WE.

Jak podaje GIS, producent już uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Jest też wyraźne zalecenie dla konsumentów: nie należy spożywać metki wymienionej w komunikacie, a jeśli po jej zjedzeniu pojawią się objawy zatrucia, należy zgłosić się do lekarza.

Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?

Zatrucia Salmonellą nie należy bagatelizować, może ono być bardzo niebezpieczne. Nie bez powodu wszystkie przypadki zachorowania są odnotowywane i sprawdzane pod kątem źródła zakażenia. Do zatrucia dochodzi drogą pokarmową.

Objawy zatrucia mogą się pojawić w okresie od kilku do kilkudziesięciu godzin od kontaktu z bakterią. Najczęściej pojawiają się dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale nie tylko. Oto najbardziej charakterystyczne objawy:

  • intensywne wymioty,
  • ból brzucha,
  • skurcze jelit,
  • ból głowy, wodniste stolce z domieszką krwi lub śluzu,
  • gorączka,
  • biegunka.

Zakażenie Salmonellą może przybrać formę uogólnioną, która może prowadzić do śmierci. W takiej sytuacji dochodzi do zaburzeń pracy serca, utraty świadomości, obniżenia ciśnienia krwi, pojawia się bardzo wysoka gorączka i drgawki. Stan ten wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Zatrucie Salmonellą leczy się antybiotykami.

Czytaj też:
Nie wolno myć surowego mięsa kurczaka! Zobacz, dlaczego od tej zasady nie ma wyjątków
Czytaj też:
Przeterminowane mleko. Czy można pić zepsute mleko?

Źródło: gis.gov.pl, odzywianie.wprost.pl