Groźna bakteria w pierogach z mięsem. GIS ostrzega przed ich spożyciem

Groźna bakteria w pierogach z mięsem. GIS ostrzega przed ich spożyciem

Dodano: 
Pierogi wycofane przez GIS
Pierogi wycofane przez GIS Źródło:gis.gov.pl
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności groźnej bakterii – Listeria monocytogenes – w partii pierogów z mięsem wieprzowym. Spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Dowiedz się, o jaki dokładnie produkt chodzi.

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w partii pierogów z mięsem wieprzowym. Nie należy spożywać tych produktów. Jeśli doszło natomiast do ich zjedzenia i wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem – przestrzega GIS.

Szczegóły dotyczące zanieczyszczonych bakterią Listeria monocytogenes produktów:

  • Produkt: Pierogi z mięsem wieprzowym, 500 g
  • Nazwa marki handlowej: Wiejski Młyn lub Swojscy
  • Numer partii: 079
  • Terminy przydatności do spożycia: 2023-04-11, 2023-04-12, 2023-04-15
  • Producent: Wiejski Młyn Sp. z o.o., Kolejowa 10 A, 23-200 Kraśnik, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06074001 WE

Pierogi zostaną wycofane z obrotu

Producent uruchomił procedurę wycofania z obrotu ww. partii pierogów z mięsem wieprzowym. Zdecydował się również na wycofanie z obrotu pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, kiedy wytworzono partię pierogów z mięsem skażonym chorobotwórczą bakterią.

Wycofane z obrotu pierogi z serem

  • Nazwa marki handlowej: Wiejski Młyn lub Swojscy
  • Pierogi z serem
  • data produkcji 20.03.202
  • nr partii 079
  • termin przydatności do spożycia: 15.04.2023, 17.04.2023, 18.04.2023.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania produktów.

Co to jest listerioza?

Listerioza jest zakażeniem bakteryjnym wywoływanym przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Infekcja rozpoczyna się zwykle od spożycia skażonego pałeczką pokarmu. Okres inkubacji wynosi od 11 do 70 dni (średnio około miesiąca). Bakterie pokonują barierę błony śluzowej jelita i drogą krwi bakterie docierają do wielu miejsc organizmu. Choroba stanowi szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób starszych. W skrajnych przypadkach może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy sepsy.

Objawy listeriozy

Listerioza u osób zdrowych z prawidłową odpornością najczęściej przebiega bezobjawowo albo objawy mają niewielkie nasilenie i są podobne do grypy. Należą do nich:

U osób z upośledzoną odpornością mogą się pojawić również takie objawy jak:

  • bóle głowy,
  • światłowstręt
  • przeczulica,
  • splątanie,
  • zaburzenia równowagi.

Czytaj też:
Listeria bakteria – gdzie może się znajdować i objawy zakażenia
Czytaj też:
Ciągłe gazy i biegunki mogą oznaczać SIBO. Skąd bierze się ten problem?