Na upalne dni najlepiej sprawdzają się lekkie desery – lody, zimne smoothie, różne musy owocowe czy sorbety. Dobrym wyborem są także galaretki z owocami. Takie słodkości są szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę bardzo proste. Nie wymagają uruchamiania piekarnika, co również jest istotne, gdy panują wysokie temperatury. Jest to dodatkowy atut, gdy nie chcemy, żeby w kuchni zrobiło się gorąco.
Jak zrobić lekki jogurtowiec na zimno? Prosty przepis
Ze starego zeszytu z przepisami mojej babci wzięłam ostatnio przepis na pyszny jogurtowiec, który jest cudownie delikatny w smaku. Do tego ma lekką konsystencję, która przypomina chmurkę, więc jego jedzenie jest prawdziwą przyjemnością. Żeby przygotować taki smakołyk, poza świeżymi truskawkami, potrzebujesz tylko kilku składników, które zapewne masz w kuchennej szafce i lodówce. Ci, którzy mają truskawki w swoim ogródku, nie będą musieli nawet wychodzić do sklepu.
Przepis: Jogurtowiec z truskawkami
Ten deser jest pyszny i idealnie sprawdzi się na upalne dni. Każdy poprosi o dokładkę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 171 w każdej porcji
Składniki
- 1 galaretka truskawkowa
- pół kilograma truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 500 ml jogurtu typu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 10 g cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie galaretkiNajpierw rozpuść galaretkę w 300 ml gorącej wody, a następnie odstaw ją do ostygnięcia. Keksówkę wyłóż folią spożywczą i wylej na dno foremki. Ułóż na niej kilka truskawek pokrojonych w plasterki. Blaszkę wstaw do lodówki. Wyjmij ją dopiero, gdy galaretka całkowicie stężeje.
- Dodanie musu truskawkowegoŻelatynę zalej 1/3 szklanki gorącej wody i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Zblenduj na mus. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jogurt, a na końcu wlej żelatynę. Całość przelej do keksówki z galaretką i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Podanie deseruPrzed podaniem foremkę przykryj podłużną paterą i obróć do góry dnem, a następnie zdejmij folię spożywczą.
Inne pomysły na lekkie desery
Dobrym pomysłem na taką lekką przekąskę lub deser są także sałatki owocowe – tak naprawdę można wykorzystać wszystkie owoce, jakie ma się akurat w domu. Wystarczy je pokroić, zmieszać i dodać trochę jogurtu naturalnego lub maślanki. Całość możesz skropić też odrobiną soku z cytryny lub limonki. Klasykiem są także lody. Zdecydowanie lepiej jest przygotować je samodzielnie w domu niż kupować, będą wtedy nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze. Koniecznie spróbuj zrobić lody chałwowe z przepisu Magdy Gessler. Możesz przyrządzić też warstwowy deser w pucharku ze świeżymi owocami, jogurtem (najzdrowszym wyborem będzie skyr) i wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi oraz rodzynkami. W gorące dni doskonale sprawdzi się też serniki na zimno. Jeśli chcesz dostarczyć sobie dużej ilości białka, zrób twaróg z malinami, borówkami lub innymi owocami i polej całość miodem.
Jeśli będziesz przygotowywać któryś z powyższych deserów, to pamiętaj, żeby schłodzić wcześniej owoce w lodówce – w ten sposób taki smakołyk będzie od razu gotowy do podania. Zamiast cukru używaj naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy czy daktyle.
Czytaj też:
Dietetyk wskazał 3 najlepsze wędliny z Biedronki. Bez konserwantów i w świetnej cenie. Sprawdź!Czytaj też:
Zrobiłam fit mielone z przepisu dietetyka. Lepsze niż klasyczne – serio, uzależniają!